Mainos

Terroriuhka kohonnut Ruotsissa

Ruotsi on nostanut varautumistaan terrori-iskuun. Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan terroriuhan mahdollisuus on Ruotsissa kohonnut ja varautumistasoa on nostettu viisiportaisella asteikolla kolmoseen.

- Ruotsiin kohdistuu erityinen uhka ja varautumistason nostaminen tarkoittaa, että olemme uhasta hyvin perillä, sanoo Säpon päällikkö Anders Danielsson Dagens Nyheterille.

Säpon mukaan Ruotsia ei uhkaa välitön terroriuhka, mutta yleinen tilanne on vaatinut valmiustason nostamista.

- Uhka ei kohdistu tähän päivään eikä huomiseen, vaan kauemmaksi tulevaisuuteen. Tason korotus johtuu tiettyjen ryhmien toimintaaktiivisuuden muutokseen Ruotsissa, Danielsson muotoilee.

Syyttäjäviraston Tomas Lindstrand ei halua kommentoida vielä sitä, liittyykö kohotettu valmiustaso johonkin tiettyyn tutkintaan tai pidätykseen. Lindstrand ei kuitenkaan kiellä, etteikö päivän aikana asiasta voisi tulla lisätietoa.

- En halua kommentoida vielä sitä, liittyykö tähän joitakin tiettyjä pidätyksiä tutkintasyiden ja muiden syiden takia.

Säpon päällikkö Anders Danielsson on myös vaitonainen mahdollisista meneillään olevista tutkinnoista.

Valmiustaso ennätyskorkealla

Danielssonin mukaan Ruotsin terrori-uhkaan liittyvä varautumistaso ei ole koskaan ollut asteikolla näin korkealla. Viranomaisten mukaan kohotettu valmius ei kuitenkaan näy Ruotsiin matkustavilla esimerkiksi tiukentuneina passintarkastuksina lentokentillä.

Aikaisemmin tällä viikolla turvallisuusviranomaiset paljastivat, että Eurooppaan olisi suunniteltu Intian Mumbain hotelli-iskun tapaisia iskuja. Yhtäkään suunnitelmien kohteena olevaa maata tai kaupunkia ei kuitenkaan mainittu. Ruotsin turvallisuuspoliisi ei tarkenna, liittyykö valmiustilan nosto kyseiseen uutiseen.

Suomessa Ruotsin kaltaista viisiportaista valmiusasteikkoa ei ole terrorismin osalta käytössä.

(MTV3)

Katso Kari Lumikeron raportti:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.