Mainos

Terroristeja epäillään yhä venäläiskoneiden räjäyttäjiksi

Tshetsheenisissien terrori-iskujen uskotaan olevan todennäköisin syy Venäjän eilisiltaisille lentoturmille, vaikka alustavissa tutkimuksissa merkkejä terrorismista ei ole löydetty.

Kahden lähes samanaikaisesti eilisiltana Venäjällä tapahtuneen lento-onnettomuuden aiheuttajiksi epäillään vahvasti tshetsheeniterroristeja, vaikka ainakaan toistaiseksi tälle olettamukselle ei ole löytynyt mitään varmaa todistetta.

Moskovan Domodedovon lentokentältä Etelä-Venäjälle, Sotshiin ja Volgogradiin lähteneet matkustajakoneet syöksyivät maahan noin kolmen minuutin väliajoin noin kello 22.00 paikallista aikaa yöllä.

Toinen koneista, Volgogradiin matkalla ollut Volga-Aviaexpressin Tu-134 löydettiin yöllä Tulan läänissä noin 180 kilometriä Moskovasta etelään. Onnettomuusalueiden tutkijoiden mukaan kone oli räjähtänyt ilmassa. Samaa kertoivat silminnäkijät jo aiemmin.

Toinen, Sibir Airlinesin Tu-154, oli matkalla Sotshiin ja se löydettiin aamulla Rostovin läänissä Etelä-Venäjällä. Lentoyhtiön mukaan kone antoi hätäsignaalin, joka tulkittiin niin että kone oli kaapattu.

Volgogradiin matkalla olleessa koneessa oli 35 matkustajaa ja kahdeksan hengen miehistö. Sotshiin matkalla olleessa koneessa oli puolestaan 38 matkustajaa ja kahdeksan hengen miehistö. Kaikki koneissa olleet matkustajat ja miehistön jäsenet kuolivat.

Kummankin koneen omistamat lentoyhtiöt vakuuttivat, että koneet olivat hyvässä kunnossa ja miehistö oli kokenutta. Onnettomuuden tutkijat eivät sulje kuitenkaan sitäkään mahdollisuutta, että onnettomuuksien syynä olisi ollut tekninen vika.

Onnettomuutta tutkivan turvallisuuspalvelun, FSB:n tiedotuspäällikkö Sergei Ignatshenko sanoi, että terrorismi on myös yksi mahdollisista syistä. Hän korosti kuitenkin, ettei terrorismista ole toistaiseksi löydetty mitään todisteita. Hänen mielestään syinä voivat olla myös huonolaatuinen polttoaine tai ohjaajien virhe. Kummankin koneen mustat laatikot on löydetty ja ne on kuljetettu Moskovaan tutkittavaksi.

Terrorille monia perusteita

Onnettomuuden syitä pohtivat toimittajat ja tavalliset venäläiset arvelevat, että tshetsheenisissien terrori-isku on kuitenkin todennäköisin onnettomuuden syy. Tälle käsitykselle on koko joukko vankkoja perusteita. Ensinnäkin on kiinnitetty huomiota siihen, etteivät lentokoneet juuri koskaan räjähdä ilmassa teknisistä syistä. Toisaalta Venäjällä on viime päivinä ollut terrori-iskuja ja uusia on odotettu.

Ensi sunnuntaina pidetään Tshetsheniassa presidentinvaalit ja sissien on odotettu iskevän eri puolilla Venäjää. Viime viikolla sissit tekivät jo laajan iskun Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa. Tällä viikolla Moskovassa räjähti pommi linja-autopysäkillä puolessa välissä Domodedovon lentokentän ja keskikaupungin välillä. Räjähdyksessä loukkaantui neljä, ja sitä pidetään terroritekona.

Mikäli lento-onnettomuudet osoittautuvat terroriteoiksi, Venäjä on saanut oman vastineen syyskuun 11. päivän WTC-iskuille. Venäjällä ei ole aikaisemmin tehty lentokoneissa terrori-iskuja.

Tshetsheenisissien edustajat ovat kiistäneet syyllisyytensä koneiden tuhoamiseen.

Kuusi myöhästyi lennoilta

Sotshiin matkalla olleen koneen onnettomuuteen liittyy vielä yksi salaperäinen seikka. Koneesta myöhästyi kuusi matkustajaa, jotka olivat ehtineet jo rekisteröityä matkustajiksi. Heillä oli mukanaan vain yksi laukku, joka poistettiin koneesta. Matkustajat on tavoitettu ja heitä on kuulusteltu mutta kuulustelujen tuloksista ei ole toistaiseksi kerrottu mitään.

Turvatoimet Domodedovon lentokentällä olivat jo eilen tavallista tiukemmat kentältä kaupunkiin johtavalla tiellä tapahtuneen pommiräjähdyksen vuoksi. Turvatoimia lisättiin kuitenkin entisestään, kuten tehtiin myös monilla muilla Venäjän lentokentillä.

Domodedovon lentokenttähenkilökunta vakuutti tänään toimittajille, ettei räjähdysaineita voi käytännössä kuljettaa matkalaukussa koneeseen.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja