Terrorismiekspertti: Al-Shabaab romantisoi kuvaansa ulkosomaleille

- Ulkomailla asuville somaleille oli helpompi romantisoida Al-Shabaabia kuin sen hallitsemilla alueilla asuville, terrorismiekspertti Matthew Bryden sanoi. - Elämä Somaliassa on ollut kovaa.

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu terrorismin rahoitukseen liittyvä juttu. Kolmen miehen ja yhden naisen epäillään lähettäneen Suomessa keräämäänsä rahaa Al-Shabaab -järjestölle 2008-2011. Syytetyt kiistävät jyrkästi.

Oikeudessa kuultiin keskiviikkona Somalia-asiantuntija Brydeniä. Hän on seurannut maata neljännesvuosisadan ja Nairobissa asuvaa miestä pidetään yhtenä maailman johtavista Somalian tuntijoista.

Keskeiset kysymykset puolustusasianajajilta nivoutuivat siihen miten Al-Shabaab nähtiin ulkomailla.

Propagandaa ulkosomaleille

Brydenin mukaan Al-Shabaabin keinoihin kuului esittää vääriä väitteitä ulkosomaleille. Tällaisia olivat esimerkiksi väitteet somalian hallitsijasta Etiopian nukkehallitsijana, kun hän oli pikemminkin vain korruptoitunut ja avuton.

- Ulkosomalit ovat yhtä heterogeeninen ryhmä kuin Somaliassa asuvat. Monet ulkosomalit näkivät kansalliseksi velvollisuudeksi tukea Al-Shabaabia, kun se taisteli etiopialaisia ja väliaikaishallitusta vastaan.

- Vuonna 2009 oltiin kuitenkin saavutettu se mitä haluttiin. 2009 iso osa ulkosomaleista varmasti ymmärsi, että nyt tuetaan erilaista järjestöä.

Sanoitte aiemmin, että ulkosomaleilla kesti kauemmin ymmärtää Al-Shabaabin roolin muuttuminen. Milloin se tapahtui?

- Uskon, että ihmiset ymmärsivät sen eri aikaan. Esimerkiksi itsemurhapommi-iskut muuttivat joidenkin käsitystä. Toisille helmi-maaliskuun 2009 hallituksen vaihdot kirkasti tilanteen. Joillekin käsitys on saattanut muuttua jonkin yksittäinen tapahtuman, esimerkiksi oman klaanin alueella tehdyn pommi-iskun jälkeen.

- Eri ihmiset päätyivät muuttamaan kantaansa eri aikoihin.

- On tavallista, että ulkosomalit seurasivat uutisia Al-Shabaabista, mutta on eri asia seurata jatkuvasti nimenomaisesti Al-Shabaabin omaa tiedottamista. Se on merkki myötämielisyydestä.

Onko selvitetty kuinka paljon Al-Shabaabin eri sivustoja ulkomailla luetaan?

- En tiedä. Uskoisin, että tiedustelupalvelut ovat sellaista tehneet.

Kuinka paljon ulkosomalit lähettävät rahaa Somaliaan?

- Tavanomaisesti sen on arvioitu olevan noin miljardi Yhdysvaltain dollaria.

Tapahtuuko se usein rahanvälittäjien kautta?

- Kyllä.

Miten suuri määrä menee terrorismin rahoitukseen?

- En osaa arvioida. Se on mahdotonta. Se on kuitenkin pieni prosentti. On suoraa rahoitusta Al-Shabaabille ja järjestö ottaa rahanvälittäjiltä myös veroa tai kiristää niitä.

Onko Al-Shabaab onnistunut rahanhankinnassa?

- Kyllä. Hyvin.

Al-Shabaabin rooli

Puolustusasianajajien kysymykset laajenivat muun muassa järjestön rooliin ja jäsenistöön.

Tekeekö Al-Shabaabin jäsenyys henkilöstä radikaali-islamistin?

- Se on heterogeeninen järjestö. Siinä on sisäisiä ryhmittymiä. On eroja siinä on kyse pakkovärvätystä vai ideologisesta syistä järjestöön liittyneestä.

- Vuodesta 2009 alkaen siitä on tullut huomattavasti homogeenisempi.

Onko järjestössä nationalistisia osia ja ulkomaiseen terrorismiin pyrkiviä?

- Kyllä. Siinä on ollut jännitteitä. On osa joka pyrkii nationalismiin ja keskittyy enemmän Somalian sisäisiin intresseihin. Toinen osa on militantimpi ja kansainvälisempi.

Al-Shabaabissa on arvionne mukaan 3000-5000 jäsentä. Kuinka moni näistä osallistuu terroritekoihin?

- Sellaista lukua ei ole käytettävissä. 

Huolehtiko Al-Shabaab alkuaikoina ihmisten hyvinvoinnista ja peruspalveluista sen hallitsemilla alueilla?

- Al-Shabaab on ollut alusta alkaen sotilaallinen järjestö. Se on hyötynyt Islamilaisen tuomioistuimen ihmisille tarjoamasta avusta. Valtaosa kansasta, arviolta 80 prosenttia, on kuitenkin riippuvaisia yksityisistä palveluista, kun puhutaan esimerkiksi vedestä ja terveydenhuollosta. 

Lue myös:

    Uusimmat