Terrorismi uhkaa Venäjällä

Useita satoja ihmisiä on kuollut Venäjällä tehdyissä terrori-iskuissa tällä vuosituhannella.

Iskujen takana ovat Pohjois-Kaukasian islamistimilitantit, jotka ajavat itsenäisyyttä. Kiistojen ydinaluetta on Tšetšenia. Siellä on vuosisatojen ajan sykkinyt halu itsenäistyä, ja Venäjä on kerta toisensa jälkeen murskannut yritykset.  Tšetšeniasta konflikti on levinnyt lähialueille, etenkin Dagestaniin Ingusiaan.

Terrorismi on piinannut presidentti Vladimir Putinia koko sen ajan, kun hän on johtanut Venäjää. Putin nousi pääministeriksi syksyllä 1999. Pian sen jälkeen useassa moskovalaisessa kerrostaloissa räjähti, ja noin 300 ihmistä sai surmansa.  Osa uskoo, että iskujen takana oli provokaatiota hakenut Venäjän turvallisuuspalvelu. Venäjä joka tapauksessa syytti iskuista tšetšenejä ja aloitti toisen Tšetšenian sodan.

Venäjän armeija sai haltuunsa suuren osan Tšetšeniaa, mutta taistelut jatkuivat vuoristossa. Syyskuun yhdennentoista päivän jälkeen Yhdysvallat julisti sodan terrorismia vastaan, ja Venäjä sai uutta puhtia sotatoimiinsa Tšetšeniassa. Tšetšenikapinalliset kovensivat niin ikään otteitaan ja kaappasivat moskovalaisen teatterin syksyllä 2002. 120 panttivankia sai surmansa, kun Venäjän poliisi otti tilan haltuunsa.

Useita iskuja Moskovassa ja Kaukasuksella

Moskovassa on tehty myöhemminkin useita terrori-iskuja. Eniten uhreja vaatineet tapahtuivat vuonna 2004. Helmikuussa aamuruuhkan aikaan metrossa räjähtänyt pommi tappoi 41 ihmistä, ja elokuussa räjähti kaksi kaupungin lentokentältä ilmaan noussutta matkustajakonetta surmaten 90 henkeä. Maaliskuussa 2010 kaksi itsemurhapommittajaa räjäytti itsensä metroasemalla ja surmasi 40 henkeä. Seuraavana vuonna lentokentällä menehtyi 37.

Etenkin tällä vuosikymmenellä iskuja on tehty aktiivisesti Venäjän lisäksi myös Kaukasuksella. Monet muistavat  Beslanin koulukaappauksen Pohjois-Ossetiassa vuonna 2004. Lopulta surmansa sai 344 henkeä. 

Eilinen ja tämänpäiväinen isku tehtiin Etelä-Venäjällä Volgogradissa, mistä on matkaa talviolympialaiskaupunkiin Sotshiin vajaat 700 kilometriä. 

Lue myös:

    Uusimmat