Mainos

Terrorisensuuri tiukentumassa Venäjällä

Duuman käsittelyyn on tulossa kaksi lakiesitystä, jotka rajoittaisivat terrori-iskujen uutisointia. Esitykset ovat herättäneet vilkasta keskustelua.

Venäjän parlamentin alahuoneelle, duumalle, on tulossa kaksi lakiesitystä, jotka rajoittaisivat terrori-iskujen uutisointia. Monet toimittajat pelkäävätkin, että Venäjälle ollaan nyt perustamassa uutta sensuuria.

Entinen televisioesiintyjä Valeri Komissarov esitti lehdistölakiin muutosta, jonka mukaan televisiota kiellettäisiin näyttämästä terrori-iskujen yhteydessä ruumiita tai ruumiin osia. Komissarov edustaa duumaa hallitsevaa Yhtenäinen Venäjä -puoluetta. Puolueen puheenjohtaja, puhemies Boris Gryzlov ehti jo ilmoittaa kannattavansa esitystä.

Komissarovin ryhmätoveri Mihail Jurevitsh teki kuitenkin pian uuden lakiluonnoksen, joka meni vielä pidemmälle. Hän kieltäisi terrori-iskuista kertomisen kokonaan ilman turvallisuusviranomaisten lupaa.

Esitykset ovat herättäneet vilkasta keskustelua duumassa ja lehdistössä. Monien kansanedustajien mielestä ruumiiden näyttäminen voi jopa lisätä terrori-iskujen määrää. Toimittajia ihmetyttää muun muassa se, että Komissarovin lakiluonnoksessa ruumiiden näyttämistä sanotaan tiedotusterrorismiksi. Useiden televisiokanavien johtajat huomauttivat esityksen jälkeen, että ruumiiden ja ruumiinosien näyttämistä pyritään jo nyt välttämään.

Varalehdistöministeri Mihail Seslavinski kiinnitti puolestaan huomiota esityksen epäjohdonmukaisuuteen. Hän ihmetteli, miksi ruumiiden näyttäminen kiellettäisiin vain terrori-iskujen yhteydessä ja miksi vain televisiossa.
Glasnostin suojelusäätiön johtaja Konstantin Simonov sanoi Novye Izvestijassa, että Venäjän valtiollinen lehdistöpolitiikka muuttuu sen mukaan, miten valtion toimintaa tiedotusvälineissä kuvataan. Simonovin mielestä ruumiiden näyttämiskiellon jälkeen voidaan helposti kieltää terrori-iskun paikan näyttäminen ja sen jälkeen koko tapahtumasta puhuminen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.