Terroriepäillyn luovutus Italiasta Britanniaan testi EU:lle

Viime vuonna voimaan tulleiden EU-sääntöjen mukaan epäilty pitäisi luovuttaa Britanniaan sadan päivän kuluessa siitä, kun viranomaiset luovutusta pyytävät. Brittilehdistössä on jo pelätty tapauksen pitkittyvän kuukausien mittaiseksi, sillä Italian oikeusjärjestelmä ei ole ripeän työskentelijän maineessa.

Lontoon epäonnistuneista pommi-iskuista epäillyn Hamdi Issacin luovutuksesta Italiasta Britanniaan on tulossa käytännön testi EU:n yhteiselle pidätysmääräykselle.

Issac pidätettiin Italiassa viime viikolla epäiltynä osallisuudesta heinäkuun 21. päivän iskuihin. Issac, joka tunnetaan myös Osman Hussainina, pakeni epäonnistuneiden pommi-iskujen jälkeen Britanniasta Eurostar-junalla Italiaan Ranskan kautta.

Britannia haluaa miehen takaisin, ja uutistoimistojen mukaan maa on tänään toimittanut luovutuspyyntöön liittyvät viralliset dokumentit Italialle. Viime vuonna voimaan tulleiden EU-sääntöjen mukaan Issac pitäisi luovuttaa Britanniaan sadan päivän kuluessa siitä, kun viranomaiset luovutusta pyytävät.

Brysselissä seurataankin nyt tarkoin, kuinka sujuvaa rajan yli tapahtuva yhteistyö tosi paikan tullen on.

Luovutuksen pitkittyminen huolena

EU-pidätysmääräys ehti jo heinäkuussa ajautua vaikeuksiin Saksassa, kun maan perustuslakituomioistuin totesi sen täytäntöönpanon laittomaksi. Samalla tuomioistuin kieltäytyi luovuttamasta Osama bin Ladenin avustajaksi epäiltyä Mamun Darkanzanlia Espanjaan.

Italian ei odoteta estävän luovutusta, ja siksi brittiviranomaiset ovat kiinnostuneempia siitä, miten nopeasti epäilty saadaan maahan.

Brittilehdistössä on jo pelätty, että tapaus voi pitkittyä kuukausien mittaiseksi, sillä Italian oikeusjärjestelmä ei ole ripeän työskentelijän maineessa.

Luovutus voi venyä etenkin, jos Italia päättää ensin nostaa Issacia vastaan omia, Lontoon iskuihin liittymättömiä syytteitä. Italia epäilee Issacia ainakin passiväärennöksistä sekä kansainvälisen terrorismin suunnittelusta.

EU:n pidätysmääräyksen tarkoitus on nopeuttaa vakavista rikoksista epäiltyjen luovutusta maasta toiseen. Italia oli viimeinen määräyksen hyväksynyt maa, sillä pääministeri Silvio Berlusconi vastusti hanketta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat