Terrori-iskut aiheuttivat uusien lakien vyöryn USA:ssa

Turvallisuudesta ja turvallisuuden kohentamisesta on kiistelty kiivaasti Yhdysvalloissa syyskuun terrori-iskujen jälkeen. Lainlaatijat ovat koettaneet parantaa lentoturvallisuutta erilaisilla uusilla säädöksillä, tiedustelupalveluille ja poliisille on annettu lisää valtuuksia ja maahan on perusteilla uusi kotimaan turvaamiseen keskittyvä ministeriötason virasto.

Kiista turvavirastosta on yhä kesken, sillä ajatus sen perustamisesta oli alunperinkin vastenmielinen presidentti George W. Bushille. Uuden jättiviraston yhteyteen on tarkoitus keskittää niin rajavartiosto, maahanmuuttovirasto kuin tiedustelutoimintakin.

Yhdysvaltain edustajainhuone on jo hyväksynyt 22 eri virastoa yhdistävän turvaviraston, ja senaatti aikoo ottaa asian käsittelyyn pikapuoliin. Kiistan kohteena ovat työntekijöiden oikeudet. Bush haluaa itselleen uuden viraston työntekijöiden rajattoman erottamis- ja palkkaamisoikeuden, kun taas demokraattien mukaan työsuhdelakeja ja ammattiliittojen sääntöjä on noudatettava. Jos Bush ei saa tahtoaan läpi, hän käyttää lakiesitykseen veto-oikeuttaan.

Lentokenttien turvallisuudessa pahoja aukkoja

Turvavirasto ei ole ainoa kiistaa herättänyt lakiesitys. Yhdysvaltain lentokentät ovat pulassa tiukennettujen turvamääräysten kanssa. Turvatarkastukset siirrettiin liittovaltion valvontaan, mutta siitä huolimatta tarkastukset vuotavat kuin seula. Testeissä jopa neljännes aseiden salakuljetusyrityksistä onnistuu.

Lentokoneisiin on lisätty aseistettuja vartijoita, ja vireillä on yhä lakiesitys siitä, että lentokoneiden pilotit saisivat luvan kantaa asetta. Kenttien pitäisi pystyä tarkastamaan jokaikinen matkalaukku vuoden loppuun mennessä, mutta uusia kalliita läpivalaisulaitteita ei ole pystytty hankkimaan tarpeeksi. Käsin tehtävä penkominen viivyttäisi lentoja huomattavasti.

Melkoista huomiota herätti myös oikeusministeriön suunnitelma kansalaisten omasta vakoiluverkosta. Amerikkalaisten haluttiin antavan hallitukselle vihjeitä kaikesta epäilyttävästä. Tämä ns. Tips (vihje) -ohjelma herätti niin suurta närkästystä, että se joutui uuteen harkintaan.

Ihmisoikeudet puntarissa

Bushin hallinto kiiruhti myös lisäämään tiedusteluvirastojen sekä poliisin valtuuksia. Ihmisoikeusjärjestöt eivät pitäneet tiukennuksista eivätkä myöskään Bushin käyttöönottamista sotatuomioistumista.

Presidentin mukaan maalla on oikeus tuomita minkä hyvänsä maan kansalainen salaisissa tribunaaleissa. Tämä herätti laajaa kansainvälistä arvostelua, samoin kuin Kuuban Guantanamossa pidettävien Taleban-taistelijoiden asema. Heillä ei varsinaista sotavangin asemaa, ja heidän tulevaisuutensa on yhä hämärän peitossa. Lisäksi ainakin 75 ihmistä on yhä amerikkalaisviranomaisten hallussa odottamassa mahdollisia syytteitä.

Lue myös:

    Uusimmat