Terrori-iskua yrittänyt nigerialaismies suomalaisnaiselle tuttu

Inga Härmälä tajusi tunteneensa nigerialaisen Umar Farouk Abdulmutallabin, kun tämän kuva julkaistiin internetissä. Abdulmutallab yritti räjäyttää joulupäivänä matkustajakoneen Detroitin lähellä.

Kehitysmaantiedettä Helsingin yliopistossa opiskeleva Härmälä oli vuonna 2005 joitakin kuukausia Jemenin pääkaupungissa Sanaassa. Hän kävi arabian kielen kurssilla.

Härmälä ja Abdulmutallab asuivat samassa opiskelija-asuntolassa ja näkivät toisiaan keittiössä sekä talon pesulassa.

- Tajusin että se oli hän, kun toinen koulukaveri Jemenistä kertoi Facebookissa käyneensä samaa koulua kuin Abdulmutallab. Olihan se järkytys, Härmälä sanoo.

Härmälä ei olisi osannut aavistaa, että Abdulmutallabista tulee terroristi.

- Koulussamme oli myös radikaaleja muslimeita, mutta en tiennyt Abdulmutallabin kuuluvan siihen joukkoon. Hän esimerkiksi tervehti meitä naisia.

Härmälä muistaa Abdulmutallabin kohteliaana ja uskonnollisena.

- Hän oli silloin 18 ja minä 19. Olimme nuorimpia opistossa.

"Abdulmutallabia käytettiin hyväksi"

Abdulmutallab koputti joka aamu viideltä toisien muslimipoikien oville, jotta he ehtisivät rukouksiin. Moskeija oli noin 150 metrin päässä asuntolasta.

Härmälän rappuun oli majoitettu italialaisia, amerikkalaisia ja australialaisia.

- Länsimaalaiset viettivät pitkiä iltoja vesipiippujen, khatin ja pokerin parissa, mutta siinä kulki Abdulmutallabin raja. Tällaiseen hän ei halunnut osallistua.

Koulussa opetettiin arabian lisäksi Koraanin lukemista ja islamia.

Abdulmutallab opiskeli myös al-Iman-yliopistossa, jota epäillään nykyään yhteyksistä al-Qaida-verkostoon. Eri lehtien mukaan Abdulmutallab saattoi tänä aikana tutustua "internetin Osama bin Ladeniin" Anwar al-Awlakiin. Tästä Härmälä ei tiedä mitään.

Miksi Abdulmutallabista tuli sitten terroristi?

- Hänen innostustaan käytettiin kaiketi hyväksi. Hänellä oli radikaaleja ajatuksia, ja hän oli ilmeisesti sekaisin. Hän ei olisi kuitenkaan pystynyt siihen yksin.

Jemen on kuin ruutitynnyri

Al-Qaida-verkoston uskotaan vahvistaneen asemiaan Jemenissä. Mistä tämä johtuu?

- Ei ole mitenkään yllättävää, että al-Qaida on siirtynyt sinne. Al-Qaida pyrkii levittäytymään maihin, joissa ei ole lakia ja järjestystä. Tiesin jo silloin, että Jemenistä kuullaan vielä. Se on ikävä kyllä kuin ruutitynnyri, Härmälä sanoo.

- Jemen on köyhin arabimaa, ja koulutustaso on hyvin alhainen. Jemeniläiset eivät ole terroristeja. Mutta jos länsimaat hyökkäisivät sinne, osa saattaisi tukeutua kansankiihottajiin, jotka tarjoavat vaihtoehtoa.

Sujuvaa arabiaa puhuva Härmälä vieraili Jemenissä uudelleen vuonna 2008, jolloin hän työskenteli paikallisessa naisoikeusjärjestössä. Härmälän mielestä Jemenissä ei ollut sinänsä vaikea oleskella.

- Länsimaalainen nainen saa yleensä olla vapaasti. Jemeniläiset tietävät, että suurin osa siellä vierailevista länsimaalaista on korkeasti koulutettuja. Edes pukeutumiseen ei yritetä puuttua, ja ei-muslimeita kunnioitetaan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat