Lehmän ternimaidosta saatava immuunimaitojauhe ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Parhaillaan tutkitaan uusia ja tehokkaita tapoja jauheen annostelemiseksi suuhun hammastahnaan sekoitettuna. Filosofian maisteri Vuokko Loimarannan väitöksessä on tutkittu lehmän ternimaitoon rikastettujen vasta-aineiden tehoa hampaiden reikiintymistä aiheuttavia bakteereja vastaan. Työ tehtiin yhteistyössä Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen, biokemian ja elintarvikelaitoksen ja Maatalouden tutkimuskeskuksen kanssa.
Vasta-aineen tuottaminen maitoon onnistui hyvin. Vasta-aineella rikastettu herajauhe osoittautui tehokkaaksi laboratorio-oloissa. Koehenkilöille annosteltuna suuhuuhteena sen teho jäi toivottua vähäisemmäksi. Tehokkaampien annostelumenetelmien kehittäminen on aloitettu. Vasta-aineet ovat luonnon oma keino puolustautua bakteerien aiheuttamia tulehduksia vastaan. Lehmän ternimaito sisältää suuria määriä vasta-ainetta, koska sen yhtenä tarkoituksena on suojata vastasyntynyttä vasikkaa erilaisilta bakteeri-infektioilta.
Jos lehmä rokotetaan ennen poikimista hampaaseen reikiä aiheuttavalla mutans streptokokki -bakteerilla, sen puolustussolut tuottavat ternimaitoon suuria määriä vasta-aineita näitä bakteereja vastaan. Vasikka jaksaa juoda vain pienen osan emänsä tuottamasta maidosta, ja loppu jää siten ihmisen hyödynnettäväksi. Ternimaidosta vasta-aineet voidaan rikastaa ja kuivata jauheeksi, jota voidaan lisätä erilaisiin tuotteisiin, kuten hammastahnoihin ja suuhuuhteisiin.
Vasta-aineita sisältäviä tuotteita on markkinoilla muun muassa Japanissa ja Australiassa. Immuunimaitoa on testattu laboratorio-oloissa usean vuoden ajan. Vasta-aineiden on todettu kestävän erilaisia käsittelyjä hyvin. Ne säilyvät aktiivisissa kuivatussa jauheessa useita kuukausia. Kokeissa immuunimaidon sisältämien vasta-aineiden on todettu estävän tehokkaasti mutans streptokokki -bakteerien aineenvaihduntaa ja tarttumista hampaan pinnalle. Kun tehokas annostelumenetelmä löydetään, jauhetta on tarkoitus testata laajemmissa kokeissa lapsilla, jotka ovat herkkiä saamaan mutans streptokokki -tartunnan.
Loimarannan väitöskirja tarkastetaan tänään Turun yliopistossa.
(STT)