Mainos

Ternimaidosta vasta-ainetta hampaiden reikiintymiseen

Lehmän ternimaidosta saatava immuunimaitojauhe ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Parhaillaan tutkitaan uusia ja tehokkaita tapoja jauheen annostelemiseksi suuhun hammastahnaan sekoitettuna. Filosofian maisteri Vuokko Loimarannan väitöksessä on tutkittu lehmän ternimaitoon rikastettujen vasta-aineiden tehoa hampaiden reikiintymistä aiheuttavia bakteereja vastaan. Työ tehtiin yhteistyössä Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen, biokemian ja elintarvikelaitoksen ja Maatalouden tutkimuskeskuksen kanssa.

Vasta-aineen tuottaminen maitoon onnistui hyvin. Vasta-aineella rikastettu herajauhe osoittautui tehokkaaksi laboratorio-oloissa. Koehenkilöille annosteltuna suuhuuhteena sen teho jäi toivottua vähäisemmäksi. Tehokkaampien annostelumenetelmien kehittäminen on aloitettu. Vasta-aineet ovat luonnon oma keino puolustautua bakteerien aiheuttamia tulehduksia vastaan. Lehmän ternimaito sisältää suuria määriä vasta-ainetta, koska sen yhtenä tarkoituksena on suojata vastasyntynyttä vasikkaa erilaisilta bakteeri-infektioilta.

Jos lehmä rokotetaan ennen poikimista hampaaseen reikiä aiheuttavalla mutans streptokokki -bakteerilla, sen puolustussolut tuottavat ternimaitoon suuria määriä vasta-aineita näitä bakteereja vastaan. Vasikka jaksaa juoda vain pienen osan emänsä tuottamasta maidosta, ja loppu jää siten ihmisen hyödynnettäväksi. Ternimaidosta vasta-aineet voidaan rikastaa ja kuivata jauheeksi, jota voidaan lisätä erilaisiin tuotteisiin, kuten hammastahnoihin ja suuhuuhteisiin.

Vasta-aineita sisältäviä tuotteita on markkinoilla muun muassa Japanissa ja Australiassa. Immuunimaitoa on testattu laboratorio-oloissa usean vuoden ajan. Vasta-aineiden on todettu kestävän erilaisia käsittelyjä hyvin. Ne säilyvät aktiivisissa kuivatussa jauheessa useita kuukausia. Kokeissa immuunimaidon sisältämien vasta-aineiden on todettu estävän tehokkaasti mutans streptokokki -bakteerien aineenvaihduntaa ja tarttumista hampaan pinnalle. Kun tehokas annostelumenetelmä löydetään, jauhetta on tarkoitus testata laajemmissa kokeissa lapsilla, jotka ovat herkkiä saamaan mutans streptokokki -tartunnan.

Loimarannan väitöskirja tarkastetaan tänään Turun yliopistossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.