Mainos

Terhokodin ylilääkäri: Eutanasia psyykkisen kärsimyksen vuoksi ongelmallinen

8:11

Parikymppiselle naiselle myönnettiin Hollannissa lupa eutanasiaan vakavien mielenterveysongelmien vuoksi. Terhokodin ylilääkäri pitää tapausta hyvin ongelmallisena.

Naista oli käytetty lapsena vuosikausia seksuaalisesti hyväksi. Lupa armokuolemaan myönnettiin viime vuonna, mutta tapaus tuli julki vasta nyt eutanasiapäätöksiin liittyvän läpinäkyvyyden vuoksi. Eutanasiapäätöksistä raportoidaan vuosittain.

Saattohoitoa antavan Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen luonnehtii Huomenta Suomen haastattelussa päätöstä ongelmalliseksi sen vuoksi, ettei kyseessä ollut terminaalinen eli kuolemaan johtava sairaus.

– Ei niinkään ihmisen nuoruus ole tässä ongelma, vaan se, että kärsimys oli luonteeltaan psyykkistä. 

Hänninen kertoo keskustelleensa päätöksestä eilen puhelimitse tuntemansa hollantilaisen terveydenhuollon eetikon kanssa.

– Hän oli sitä mieltä, että tämä on hollantilaisittainkin vähintäänkin rajatapaus. Tapa, miten se toteutettiin, kriteerit ja indikaatiot, miten se toteutettiin, ovat lievästi sanoen ainakin ongelmallisia.

Suuri osa elämää edessä

Hollannissa joka kolmas eutanasiapyyntö hyväksytään. Tavallisesti eutanasian saa kuolemansairas potilas, jolla olisi jäljellä enää vähän elinaikaa.

– Mutta tämmöinen nuori nainen, jolla olisi elämää periaatteessa jäljellä vielä 60 vuotta. Silloin siinä katkaistaan aika iso osa ihmisen elämästä.

Lainsäädäntö Hollannissa ei sulje pois eutanasiaa psyykkisen kärsimyksen perusteella. Vastaavia tapauksia on ollut aiemminkin. 

Hänninen itse ei hoida pitkäaikaisia mielenterveyspotilaita, eikä hänellä ole suoria vastauksia siihen miten kyseiseessä tapauksessa olisi pitänyt toimia.

– Tässä oli kuitenkin kysymys vuosikausien terapiayrityksistä. Ihminen kärsi vakavasta masennuksesta ja harhoista. Hän oli traumatisoitunut. Ymmärtää sen, että ihminen ei jaksa elää. Mutta totta kai siihen pitää hakea muita ratkaisuja ensin, Hänninen pohtii.

Tilannekuva Hollannin tapauksessa vaikuttaa tehdyn kuitenkin pätevästi, arvioi Hänninen.

– Ihminen, jolla on mielenterveysongelmia ja harkitsee kuolemaa, saatettiin toimittaa tahdosta riippumattomaan hoitoon. Toisaalta ihmiset, jotka kärsivät tällaisesta päätyvät usein itsemurhaan. Silloin, kun tilanne on sietämätön.

Eutanasia mahdolliseksi Suomessakin?

Hännisen mielestä Suomessakin voisi pohtia eutanasian mahdollistamista.

– Rajoittaisin sen mielellään elämän loppuvaiheen tilanteisiin, joissa ihmisellä on kuolemaan johtava sairaus. 

Eutanasia voisi olla Hännisen mielestä mahdollinen tilanteessa, jossa potilas kärsii sietämättömästi ja pyytää itse toistuvasti kuolemaa. Potilaalla ei saisi olla psyykkistä ongelmaa, joka rajoittaisi hänen kykyään tehdä itseään koskevia päätöksiä.  Eutanasian pitäisi lisäksi olla aina viimeinen vaihtoehto, kun mitään muuta hoitokeinoa ei ole. 

Hänninen näkee eutanasiamahdollisuuden puuttumista suurempana ongelmana kuitenkin kärsimyksen hoidon laadun.

– Paljon suurempi ongelma on se, että ei toteuteta riittävän hyvää kärsimyksen hoitoa kaikissa tilanteissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja