Terho: EU-jäsenyydestä järkevää äänestää joka tapauksessa

Eurooppaministeri Sampo Terho sanoo, ettei hänellä ole vielä kantaa siihen, pitäisikö Suomen erota Euroopan unionista.

Terho on sanonut olevansa valmis ajamaan kansanäänestystä, jos perussuomalaiset niin päättävät ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja.

Ensimmäiseen eurooppaministerikokoukseensa Brysselissä osallistunut Terho kertoi suomalaisille kirjeenvaihtajille, ettei hänellä ole vielä kantaa siihen, olisiko kansanäänestyksen järjestäminen lähivuosina hyvä asia. Hän lupaa kertoa mielipiteensä kahden vuoden päästä.

– Minulla ei ole varmaa kantaa siitä, tulisiko näin tehdä, vaan meidän pitää muodostaa kanta yhdessä.

Kansanäänestyksen järjestäminen olisi hänestä joka tapauksessa järkevää jossain vaiheessa, koska esimerkiksi hänen oma ikäluokkansa ei päässyt vuoden 1994 kansanäänestyksessä vielä äänestämään.

– Pitkällä aikavälillä puhuen, pidän aivan erinomaisen tärkeänä, että EU-jäsenyydestä äänestetään joka tapauksessa jossain vaiheessa.

Vaikuttaako se jotenkin eurooppaministerin tehtävän hoitamiseen, että pidätte kansanäänestyksen järjestämistä esillä?

– Eurooppaministerien tehtäviin kuuluu nimenomaan EU:n tulevaisuudesta keskustelu.

– Kuitenkin pääasiassa en puhu tästä eurooppaministerinä vaan puolueen puheenjohtajaehdokkaana ja mahdollisesti myöhemmin puheenjohtajana. Eurooppaministerinä noudatan hallitusohjelmaa, jota olen ollut itse neuvottelemassa ja joka on oikein hyvä.

Kannatatteko Suomen eroa EU:sta?

– En ota tähän vielä kantaa. Tähän on ajankohtaista ottaa kantaa noin kahden vuoden päästä.

Miten pieni maa kuin Suomi pärjäisi ilman EU:ta?

– Tämä on ehkä ajankohtaisempi kysymys sitten, jos ryhdymme vaatimaan kansanäänestystä. Olemme pärjänneet ennenkin ilman EU:ta ja on mahdollista pärjätä jatkossakin.

– Emme voi kategorisesti ajatella, että pieni maa ei voisi pärjätä. Niitä on nytkin monia maita sekä Euroopassa että ympäri maailmaa, jotka pärjäävät aivan hyvin ilman tämänkaltaista valtioliittoa. 

Lue myös:

    Uusimmat