Terassit pysyvät auki talvellakin

Talviterassit ovat saavuttaneet lyhyessä ajassa suosiota esimerkiksi Norjassa ja Irlannissa, joissa ravintolatupakoinnin kieltävä laki on ollut voimassa kauemmin kuin meillä.

Kesäkuun alussa tiukentunut tupakkalaki pitää ravintoloiden terassit auki talvellakin. Ravintolat voivat hakea lupaa ympärivuotiselle tarjoilulle lämmitetyillä talviterasseilla. Tupakoida saa vaikkapa pipo päässä hyisellä kesäterassillakin.

Etelä-Suomessa vasta muutama ravintoloitsija on hakenut lupia terassitarjoiluun ensi talveksi. Lääninhallitus myöntää luvan, jos maanomistaja - usein kaupunki - sitä puoltaa.

-Lupia ei ole haettu paljon sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriö salli tupakoinnin sellaisellakin terassilla, jolla ei ole tarjoilua, sanoo Etelä-Suomen lääninhallituksen ylitarkastaja Pirjo Partanen.

Talviterassit ovat saavuttaneet lyhyessä ajassa suosiota esimerkiksi Norjassa ja Irlannissa, joissa ravintolatupakoinnin kieltävä laki on ollut voimassa kauemmin kuin meillä.

Monilla terasseilla on tarjoilun ja tupakointimahdollisuuden lisäksi viihtyvyyttä kohentavia lämmittimiä. Ravintolat myös lainaavat asiakkailleen takkeja, jotta terassilla tarkenee.

Helsinkiin rakenteilla viihtyisiä talviterasseja

Helsingissä ympärivuotisia terassilupia ei ole vielä jaossa. Kiinteistölautakunta käsittelee asiaa seuraavan kerran kahden viikon päästä. Kaupungin tilakeskuksen päällikön Hannu Määttäsen mukaan jotkut ravintolat ovat kyselleet lupia. Toiset ovat jo aloittaneet muutostyöt.

-Myös Suomessa vaaditaan parempi ilme, parempi kalustus ja lämmitys. Terasseista pitää tulla sellaisia, etteivät ne rumenna kaupunkikuvaa, Määttänen sanoo.

Turussa toimi viime talvena joulun alla ainakin kolme talviterassia, joilla oli myös tarjoilua. Täksi talveksi lupaa on hakenut vasta yksi ravintola.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat