Mainos

Terassioluelle lasten kanssa – miten suhtautuvat ravintolat?

Ravintolat saavat itse päättää, voivatko alaikäiset tulla vanhempiensa mukana terasseille.

Matkailu- ja ravintola-alan liitto MaRasta kerrotaan, että säännösten mukaan alaikäiselle ei saa anniskella, mutta sen suhteen ei ole olemassa varsinaisia ohjeita, voiko aikuinen tulla parille päiväoluelle esimerkiksi kahden alle kouluikäisen kanssa.

MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi kertoo, että asia nousee aika ajoin esiin liiton jäsenten keskuudessa.

– Yritykset ovat vaihtaneet mielipiteitä keskenään. Jotkut ovat ottaneet sellaisen linjan, että mikäli ravintolaan saapuu ainostaan juomaan ja mukana sattuisi olemaan lapsi, niin henkilölle tarjotaan vain yksi alkoholijuoma. Terassit ovat nykyään yhä enemmän niin kuin muutkin ravintolat eli siellä on ruokaa, ja aterian kanssa tilattuun juomaan ei juurikaan puututa, Aittoniemi selventää.

Jos lasten seurassa olevat aikuiset ovat päihtyneitä, on tilanteeseen reagoitava.

– Siinä vaiheessa lopetetaan tarjoilu, toteaa Aittoniemi.

Aittoniemen mukaan liittoon tulee harvoin kyselyjä siitä, miten pitäisi toimia, jos ravintoloitsijalla herää epäilys vanhempien kyvystä huolehtia lapsistaan.

– Ehkä se kertoo osin siitä, että ne ihmiset, joille tällaisia tilanteita sattuu, juovat jossain muualla kuin ravintoloissa, Aittoniemi pohtii.

Päiväoluella istuva äiti tai isä lapsineen ei enää ole niin sosiaalisesti karsastettua kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

– Ehkä asiakkaiden asenteet ovat sallivampia, mutta alkoholivalvontaviranomaisten asenteet ovat tiukempia. Viranomaiset ovat pohtineet haluavansa luoda jopa jotain sääntöjä tällaisiin tilanteisiin.

Näin ravintolat vastaavat

MTV Uutiset kysyi muutamilta ravintoloilta, miten he suhtautuisivat, jos äiti tai isä tulisi muutamalle oluelle keskellä päivää kahden alle 5-vuotiaan lapsen kanssa.

– Se ei ole meille ongelma, ja kyllä voi tulla lastenkin kanssa asiakkaaksi. Me olemme olutravintola, joten aika harvoin tällaista tapahtuu. Yleensä asiakkaat kysyvät, että sopiiko se meille, jos he tulevat sisälle tai terassille lastensa kanssa, kerrotaan helsinkiläisestä ravintola Black Doorista.

– Ei siinä ole mitään ongelmaa, kunhan otetaan kohtuudella. Toki jos on päihtynyt, niin sitten puututaan, ilmoitetaan puolestaan ravintola Fannysta Helsingissä. 

– Näin päiväsaikaan ei ole mitään ongelmaa, eli voi tulla kyllä, helsinkiläisestä ravintola Iltakoulusta todetaan.

Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Cafe Toinen Linja 23:ssa tilanne katsotaan tapauskohtaisesti.

– Ensinnäkin riippuu siitä, millaista väkeä terassilla on. Nyt esimerkiksi vappuaattona saattaa olla sellainen hulina, että sanoisimme, että ei kannata tulla.

Tapauskohtasesti reagoitaisiin myös silloin, jos aikuinen tulee nauttimaan muutaman juoman sisään.

– Yhden tai maksimissaan kahden jälkeen sanoisimme kenties, että nyt olisi jo varmasti lastenkin aika päästä kotiin. Eihän lapset muutenkaan jaksa olla ravintoloissa kuin sen puolisen tuntia, vaikka olisi ruokaakin tarjolla.

Hyväksytkö itse lapsen viemisen terassille? Keskustele alla.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.