Terapian puute ajaa masentuneen usein eläkkeelle

Samalla summalla, joka nyt kuluu masentuneiden eläkkeisiin, voisi pelastaa ison osan masentuneista joutumasta eläkkeelle. Näin arvioi Kelan tutkimusprofessori Raimo Raitasalo.

Suomessa kului viime vuonna noin 600 miljoonaa euroa masentuneiden työkyvyttömyyseläkkeisiin ja sairauslomiin. Samalla suuri osa masennuspotilaista ei kuitenkaan saa riittävää hoitoa, kuten terapiaa.

- Jos varat suunnattaisiin alkuvaiheen hoitoon, näillä summilla saataisiin ihmisiä pysymään työelämässä ja vähennettäisiin merkittävästi masennuksen aiheuttamaa kärsimystä. Samalla tulisi aivan taatusti myös säästöä, Raitasalo sanoo.

Kelan viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan suuri osa masennuspotilaista ei nykyään saa riittävää hoitoa, kuten terapiaa.

- Usein masentuneiden hoito ei ole riittävää, ja siksi niin moni joutuu jäämään eläkkeelle, Raitasalo sanoo.

Masennuksen takia eläkkeellä on tätä nykyä 35 000 suomalaista.

Masennuksesta toipuva voi aloittaa työt kevennetysti

Sosiaali- ja terveysministeriön Masto-hankkeen pääsihteerin Teija Honkosen mukaan työpaikoilla on keskeinen rooli masennuksen ehkäisyssä ja siitä paranemisessa. Valitettavan usein esimieskoulutuksessa ei kuitenkaan anneta valmiuksia masennuksen kohtaamiseen.

- Meidän tavoitteemme on saada esimieskoulutukseen mukaan tietoa siitä, mitä erityistä masentuneen työhönpaluussa pitäisi huomioida. Esimerkiksi, että masennuksesta jo toipuneellakin normaali toimintakyky saattaa jonkin aikaa olla heikentynyt, Honkonen sanoo.

Hänen mukaansa työpaikkojen pitäisi helpottaa työntekijän paluuta sairauslomalta esimerkiksi tarjoamalla mahdollisuus asteittaiseen työhönpaluuseen osapäiväisen työn tai työkokeilun kautta. Lisäksi olisi keskusteltava siitä, pitääkö työtehtäviä mahdollisesti muuttaa.

Yli puoli vuotta sairauslomalla olleista arviolta vain puolet palaa takaisin töihin.

- Tämän takia terveydenhuollon ja työpaikkojen on tehtävä ensimmäisen puolen vuoden aikana mahdollisimman paljon, jotta työntekijä saataisiin kuntoon. Se on sekä työnantajan että työntekijän etu.

Honkonen harmittelee, että viime vuoden alusta voimaan astunut asteittaisen työhönpaluun mahdollistava osasairauspäiväraha on otettu heikosti käyttöön.

- Tässä tarvitaan nyt yleinen yhteiskunnassa tapahtuva asennemuutos, Honkonen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat