Teollisuuspomo jyrähtää typpilaskusta: Kamelin selkä katkeaa

Teollisuusjohtajat varoittavat Kataisen hallitusta, että vientiyhtiöt eivät enää kestäisi Itämeren typpirajoituksia ja uusia kuljetuskustannuksia. EU:n suunnitelmissa typpirajoitukset tulisivat uusille laivoille vuoden 2016 alusta.

Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta muistuttaa, että päästökauppa ja rikkidirektiivi tuovat jo suomalaisteollisuudelle lisäkustannuksia, joita EU:n ulkopuolisilla kilpailijoilla ei ole. Typpirajoituksia ei enää kaivata vanhan kuorman päälle.

– Tähän ei pidä lähteä mukaan, kamelin selkä katkeaa jossain vaiheessa, Seitovirta sanoo.

– EU:n yksipuoliset ympäristökustannukset vastaavat noin puolta meidän Tornion tehtaamme työvoimakustannuksista, hän lisää.

Elinkeinoelämä myöntää, että merirahdit kallistuisivat vasta kaukana tulevaisuudessa ja maltillisesti 2-4 prosenttia. Typpilasku on siis huomattavasti pienempi kuin runsaan vuoden päästä voimaan tulevan rikkidirektiivin kustannukset.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) puolustaa Itämeren typpirajoituksia ja kannustaa yrityksiä hyödyntämään vihreää taloutta.

Hallitus on kuitenkin sitoutunut siihen, että teollisuudelle ei enää aiheuteta lisäkustannuksia.

– Pyrimme välttämään teollisuudelle aiheutuvia kustannuksia kaikissa päätöksissä, mutta on myös selvää, että emme lopeta ympäristöstä huolehtimista. Puhdas Itämeri on tärkeä asia suomalaisille, Niinistö sanoo.

Hallituksen pitää ottaa kantaa Itämeren typpirajoituksiin lähiviikkoina. Ympäristöministerit vievät asiaa eteenpäin EU:ssa lokakuun alussa. Hallituksen sisällä on ollut kesästä lähtien kiistaa Suomen suhtautumisesta typpirajoituksiin.

Teollisuuden ja ay-liikkeen huoli on, luovuttaako Suomen hallitus päätösvallan EU-komissiolle.

– Typpirajoitus koskee 6-7 jäsenvaltiota. Ei kai lähdetä siitä, että esimerkiksi kreikkalaiset päättäisivät meidän kustannuksista ja työpaikoista. Päätösvalta tässä asiassa on pidettävä omissa käsissä, Outokummun Seitovirta viestittää poliitikoille.

Venäjä on suhtautunut Itämeren typpirajoituksiin kriittisesti ja esittää viiden vuoden siirtymäaikaa.

Lue myös:

    Uusimmat