Mainos

Teollisuusmaat: Maailmantalouden näkymät positiivisia

Maailmantalouden näkymät ovat nyt myönteisempiä kuin muutamaa kuukautta aiemmin. Huolenaiheitakin on, erityisesti hintojen nousupaineet öljymarkkinoilla, totesivat johtavien teollisuusmaiden (G7) valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat tänään.

G7-maiden edustajat tapasivat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin perinteisten kevätkokousten yhteydessä Washingtonissa.

Julkilausumassa luvataan myös jatkaa ja tehostaa terrorismin rahoituslähteiden vastaista taistelua. G7-ministerit panivat loppujulkilausumassaan tyytyväisenä merkille Venäjällä vahvana jatkuneen talouskasvun sekä uudistuspolitiikan.

Argentiinan talous- ja velkakriisistä ministerit ja keskuspankkiirit sen sijaan olivat "vakavasti huolissaan". G7-ministerit hyväksyivät tänään toimintaohjelman, joka sallisi velkakriisin kanssa painivien siirtymätalouksien järjestellä uudelleen velkojaan ja mahdollisesti saada "jäähdyttelytauon" uuden maksuaikataulun laatimiseksi. Toimintaohjelma olisi kuitenkin "markkinasuuntautunut" ja vaatisi velkojien suuren enemmistön hyväksynnän.

Mielenosoitukset odotettua rauhallisempia

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kevätkokousten ympärillä pidetyt mielenosoitukset sujuivat varsin maltillisesti ainakin tänään iltapäivällä.

Washingtonissa keskikaupungin alueelle oli kokoontunut paikoin enemmän mellakkavarustuksessa olevia poliiseja kuin mielenosoittajia. Globalisaation vastustajien lisäksi kaupunkiin oli saapunut myös runsaasti Yhdysvaltain Lähi-idän-politiikkaa vastustavia sekä palestiinalaisten oikeuksien puolustajia. Ryhmät olivat lupailleet jättimielenosoitusta, mutta paikalla oli iltapäivällä korkeintaan pari tuhatta marssijaa - tosin arviot mielenosoittajien määrästä vaihtelivat suuresti.

Valkoisen talon lähistöllä kokoontuneet protestoijat olivat varustautuneet muun muassa palestiinalaisten lipuin sekä julistein, jossa Israelin pääministeri Ariel Sharon leimattiin terroristiksi. Kovinta ääntä pitivät Mustien panttereiden edustajat, jotka huusivat "jihad"-iskulauseita ja vaativat kuolemaa Israelille.

Iltapäivään mennessä oli pidätetty nelisenkymmentä mielenosoittajaa, valtaosa heistä oli eilisellä polkupyörämarssillaan liikennesääntöjä rikkoneita mielenosoittajia.

Washingtonin poliisi oli valmistautunut mielenosituksiin viemällä katujen varsilta pois kaiken irtonaisen, kuten roskalaatikot. Useita keskustan katuja oli suljettu, ja IMF:n sekä Maailmanpankin rakennukset eristettiin. Kaikki poliisien lomat oli peruttu. Mielenilmaukset jatkunevat vielä huomenna ja maanantaina.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.