Mainos

Teollisuusliitot huolissaan konsernisopimuksesta

Palkansaajien teollisuusliitoissa ollaan huolissaan ns. konsernisopimuksesta, jonka nosti julkisuuteen SAK:laisen Paperiliiton puheenjohtaja Jarmo Lähteenmäki (sd.) viikko sitten. Mallin koetaan uhkaavan työehtosopimusten yleissitovuutta ja murentavan sopimusjärjestelmää.

STTK:laisen Suomen teollisuustoimihenkilöiden liiton STL:n puheenjohtaja Helena Rissanen (sd.) ja SAK:laisen Metallityöväen liiton järjestöpäällikkö Erkki Vuorenmaa (sd.) arvostelevat mallia rajusti ja katsovat sen uhkaavan yleissitovuutta.

Rissanen arvioi, että konsernisopimus asettaa eri henkilöstöryhmät eriarvoiseen asemaan.
-Konsernisopimukset johtavat helposti riitoihin ja selkkauksiin konserneissa, Rissanen sanoi Savonlinnassa tänään.

Rissanen ymmärtää konsernisopimuksen siten, että se tehtäisiin yritysjohdon ja henkilöstön välillä. Liitot jäisivät sen ulkopuolelle.

Jarmo Lähteenmäki totesi viikko sitten, että Paperiliitto on tarvittaessa valmis tekemään valtakunnallisia sopimuksia paperiteollisuuden konsernien kanssa.

UPM-Kymmenen toimitusjohtaja Juha Niemelä on ilmoittanut kannattavansa ajatusta. Niemelä sanoi torstain Kauppalehdessä esimerkiksi Ruotsissa neuvottelukäytännön olevan sellainen, ettei keskusjärjestösopimuksia tehdä.

Helena Rissanen epäilee, että malli ei toimi Suomessa samalla tavalla, koska maiden lainsäädäntö ja työmarkkinajärjestelmät eroavat toisistaan.

"Vaarallista havitella tuntemattomia malleja"

Metalliliiton Vuorenmaa ei usko konsernisopimuksen olevan ratkaisu tupon alakohtaisiin ongelmiin.
-On todella vaarallista hetkellisten työmarkkinoiden tuskatilojen helpottamiseksi ryhtyä havittelemaan uusia tuntemattomia sopimusmalleja, Vuorenmaa huomautti tänään Ähtärissä.

Vuorenmaa tähdentää, että metalliliitto pitää tiukasti kiinni yleissitovuudesta. Hänen mukaansa isotkaan järjestöt eivät menesty, jos yleissitovuus murtuu ja järjestökenttä murenee.
-Ammattiyhdistysliikkeen solidaarisuus edellyttää myös sitä, että vahvat liitot antavat omalta osaltaan tuen pienemmille, Vuorenmaa huomautti.

Ay-liike pitää yleissitovuutta toimintansa keskeisenä kivijalkana. Yleissitova työehtosopimus tarkoittaa sellaista, jonka piiriin kuuluu yli puolet tietyn alan kaikista työntekijöistä. Tällöin sopimus on valtakunnallinen ja myös työnantajaliittoon kuulumattomien yritysten on noudatettava sitä.

Metalliliitto ja Paperiliitto ovat SAK:n tärkeimmät vientialojen liitot. STL on puolestaan toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n toiseksi suurin teollisuusliitto.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.