Teollisuus odotti hallitukselta terävämpää energialinjausta

UPM-Kymmenen energiasektorista vastaava johtaja Heikki Sara pitää hallituksen energialinjausta kovin vaisuna. Hallitus panee hänen mukaansa liikaa painoa maakaasulle. UPM-Kymmene on Suomen suurin yksittäinen energiankäyttäjä. Yhtiön oma sähkön kulutus Suomessa on 13 terawattituntia. Se on melkein viidennes koko maan sähkön kulutuksesta.

Saran mukaan maakaasua pitää toki tutkia ja ottaa sitä käyttöön, jos se on taloudellisesti järkevää.
-Sen lisäksi pitää olla mahdollisuus rakentaa ydinvoimaa ja lisää vesivoimaa niihin laitoksiin, joissa sitä jo tuotetaan, Sara sanoo.

Suomessa on vielä paljon hiilivoimaa ja sekin pitää Saran mukaan ottaa huomioon. Samoin muiden energiamuotojen käyttöä tulee lisätä, jos se on taloudellisesti järkevää.

Energiakeskustelua on Saran mukaan käyty liian kapeasta lähtökohdasta: ydinvoima vastaan muut energian lähteet.
-Monipuolinen energiantuotanto on ollut Suomelle vahvuus ja se pitää säilyttää, Sara sanoo.

UPM-Kymmenen käyttämä energia tulee vesivoimasta, ydinvoimasta, yhdistetystä lämmön ja sähkön tuotannosta, lauhdevoimasta ja biopolttoaineista. Saran mukaan UPM-Kymmene pärjää energiakysymyksessä nykyisillä laitoksillaan vielä muutaman vuoden, mutta koko maan tasolla energiasta alkaa pian olla pulaa.

Energia yksi tekijä investoinneissa

Myös Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto arvostelee sitä, että hallitus jättää energian tuotantovaihtoehdot auki. Johtaja Ulla Sirkeisen mukaan hallituksen olisi pitänyt ottaa selvästi kantaa siihen, mitkä energiavaihtoehdot ovat käytettävissä.
-Nyt epävarmuus energiakysymyksessä jatkuu. On ilmeistä, että jatkuva epävarmuus lykkää investointipäätöksiä energiaa runsaasti käyttävässä teollisuudessa, hän sanoo.

UPM-Kymmenen Sara muistuttaa, että energia on yksi tekijä, kun investoinneista päätetään. Metsäyhtiöille toinen ratkaiseva asia on puun riittävyys.
-Parin kolmen vuoden aikana puuteollisuus tuskin lisää kapasiteettiaan puun riittävyyden takia, Sara sanoo.

Sara kuitenkin muistuttaa, että koko Suomessa sähkön tarve kuitenkin kasvaa koko ajan. Teollisuusyhtiöt tekivät pari vuotta sitten sähköntuontisopimuksia ruotsalaisten kanssa. Metsäyhtiöistä muun muassa Enso ostaa osan sähköstään Ruotsista. Sara uskoo, ettei tuonti Ruotsista pitkän päälle lisäänny, sillä ruotsalaisilla tuskin on varaa myydä sähköä ulos, jos maa sulkee osan ydinvoimaloistaan.

Jos Venäjän talous alkaa tuntuvammin kasvaa, sieltäkään ei Saran mukaan liikene sähköä yhtä paljon vientiin kuin tähän asti. Saran mielestä Suomen omavaraisuus energiassa tulisi olla korkea, vähintään 90 prosenttia.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat