Teollisuus kiittelee EU-komission ilmastoesitystä

EU-komission tämänpäiväisen ehdotuksen mukaan päästöjä pitäisi vähentää vuoteen 2030 mennessä 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta.

Sen sijaan komissio luopuisi sitovista maakohtaisista uusiutuvan energian tavoitteista.

Myöskään energiatehokkuuden lisäämiselle ei ehdotettu uusia tavoitteita.

Suomen teollisuus kiittelee komission esitystä.

- Se on oikeaan suuntaan menevä. Pääpaino tulee kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle, mikä on ilmastonmuutoksen tosiasiallinen ongelma ja päästökauppa olisi sellainen ohjaava keino, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Mikael Ohlström.

Suomen ammattijärjestöjen keskusliitto SAK on samoilla linjoilla.

- Olkoonkin, että päästövähennystavoite tiukkenee, niin nyt se pystytään toteuttamaan pienemmillä kustannuksilla ja järkevämmin. Tämä tarkoittaa sitä, että energian hinta pysyy kohtuullisena ja kotitalouksien ostovoima kehittyy myönteisemmin kuin kalliimman politiikan vallitessa, uskoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Ympäristöjärjestöt pettyivät 

Ympäristöjärjestöt sen sijaan pettyivät EU-komission esittämiin tavoitteisiin.

- Olisi pitänyt olla ainakin 10 prosenttia korkeammat päästövähennykset, jotka olisivat tehneet EU:sta suunnannäyttäjän, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Järjestöjen mielestä komission esitys ei edistä kansainvälisen ilmastosopimuksen syntyä.

- Kyllä EU pelaa itsensä sivuun neuvotteluista. Näin löysillä tavoitteilla ei ole paljon annettavaa. EU ei tee omaa osuuttaan globaaleista päästövähennyksistä ja silloin on vaikea vaatia muitakaan vähentämään päästöjään, sanoo Otto Bruun.

Teollisuus toivoo tukia kilpailukyvyn säilyttämiseen.

- Teollisuus tarvitsisi ilmaisten päästöoikeuksien lisäksi epäsuoran sähkön hinnannousun tuen, esimerkiksi vapaaehtoisen korvauksen päästöoikeuksien huutokauppatuloista tai ylimääräisiä ilmaisia päästöoikeuksia. Meidän pitäisi olla samoilla linjoilla kuin Saksa, Englanti ja Norja, jotka jo tukevat teollisuuttaan, sanoo Mikael Ohlström.

EU-komission ilmastolinjauksia käsitellään maaliskuussa EU:n huippukokouksessa.

 

Lue myös:

    Uusimmat