Mainos

Teollisuus jatkaa taistelua yritysveron nostoa vastaan

Teollisuus jatkaa taistelua yritysveron kiristämistä vastaan. Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n mukaan suomalaisyritysten verotaakka on jo nyt monia tärkeitä kilpailijamaita raskaampi, joten palkansaajien tuloverotuksen alentamista ei voida rahoittaa yritysten verotusta lisäämällä. Tämän korostetaan koskevan myös yritysten maksamia energiaveroja.

TT:n varatoimitusjohtaja Tarmo Korpela huomautti tänään Helsingissä, että ongelmana on maailman huippua oleva kokonaisveroaste. Hänen mukaansa se ei ratkea siirtämällä verotaakkaa sisäisesti palkansaajilta yrityksille, vaan siihen tarvitaan rakenteellisia muutoksia.

Hänen mukaansa huippukireän verotuksen helpottaminen on lähivuosina välttämätöntä, mutta se ei ratkea vielä tämän hallituksen voimin vaan sen kanssa joutuu tasapainoilemaan myös seuraava hallitus.

Veronalennuksia pitäisi TT:n mielestä lähteä hakemaan asteikkoja alentamalla, sairausvakuutusmaksua pienentämällä ja puuttumalla kunnallisverotuksen ansiotulovähennykseen. Taulukkojen inflaatiokorjaukset kuuluvat myös pakettiin. Korpelan mukaan jokaisen osan pienikin muutos maksaa sen verran paljon, että on olettavaa, että verokorjaukset painottuvat vuoteen 1999.

Teollisuus ei taivu sumuun

Teollisuutta korpeaa erityisesti kaavailtu muutos yritysten poistokäytäntöön. Vuodesta 1995 vireillä ollut malli merkitsisi sitä, että yritykset eivät voisi enää käyttää eri poistoja kirjanpitoa ja verottajaa varten. TT:n laskelmien mukaan tämä rasittaisi teollisuutta noin 1 miljardilla markalla. Sama summa oli luvassa muiden yritysten painolastiksi.

Korpelan mukaan nykykäytäntöä ei ole mitään syytä lähteä muuttamaan, koska kaavailtua sumu-mallia ei tunneta missään muuallakaan. Sumu tulee suunnitelman mukaisista poistoista. Hänen mukaansa muutos olisi hyppy tuntemattomaan, sillä se voisi muuttaa radikaalisti teollisuuden investointiratkaisuja. Uuteen malliin siirtymisen katsotaan lisäksi vievän yrityksiltä viimeisenkin puskurin, jolla voidaan tasata hyviä ja huonoja vuosia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.