Mainos

Teollisuus haluaa vain yhden päästöjen vähennystavoitteen

Suomen teollisuus toivoo, että EU asettaa jatkossa vain yhden sitovan tavoitteen ilmastopolitiikalleen. Teollisuuden mielestä riittää, että hiilidioksidipäästöjen vähennystavoite on sitova.

- Nyt meillä on kolme rinnakkaista tavoitetta eli kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, uusiutuvan energian lisääminen ja energiatehokkuuden parantaminen. Rinnakkaiset ja päällekkäiset tavoitteet lisäävät teollisuuden kustannuksia ja aiheuttavat sekavuutta energiamarkkinoilla, sanoo johtava asiantuntija Mikael Ohlström Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

EU-komission odotetaan julkaisevan ehdotuksensa vuoden 2030  päästövähennystavoitteiksi ensi viikon keskiviikkona. Komission arvioidaan esittävän 35-40 prosentin päästövähennyksiä. Sitä ei vielä tiedetä, onko luvassa myös sitovia tavoitteita uusiutuvan energian osuuden kasvattamiseen.

Nyt voimassa olevat päästövähennystavoitteet ulottuvat vuoteen 2020 asti. Siihen mennessä on tarkoitus vähentää hiiilidioksidipäästöjä 20 prosentilla vuoden 2005 tasosta, nostaa uusiutuvan energian osuus 20 prosenttiin ja parantaa energiatehokkuutta 20 prosentilla.

- Sitova hiilidioksidin päästövähennystavoite riittäisi. Sen lisäksi jokaisella jäsenmaalla voisi olla oma ohjelmansa uusiutuvien energianlähteiden lisäämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen. Jos kansainvälistä ilmastosopimusta ei saada aikaan, EU:n ei pitäisi tehdä yksipuolisia kiristyksiä ilmastopolitiikkaansa, vaatii Teknologiateollisuuden ryhmäpäällikkö Martti Kätkä.

Ympäristöjärjestöt lisäisivät kunnianhimoa

Ympäristöjärjestöt toivovat EU:lta nykyistä tiukempaa ilmastopolitiikkaa.

- Kaavailtu 35-40 prosentin päästövähennystavoite on liian matala. Tavoitteen vuoteen 2030 mennessä pitäisi olla yli 50 prosenttia, mutta toivomme, että komissio päätyy esittämään vähintään 45-50 prosentin päästövähennyksiä, sanoo suojeluasiantuntija Otto Bruun Suomen luonnonsujeluliitosta.

Luonnonsuojeluliitossa toivotaan, että sitovan päästövähennystavoitteen lisäksi komissio esittäisi sitovia tavoitteita myös uusiutuvien energianlähteiden ja energiatehokkuuden lisäämiseen.

- Uusiutuvan energian tavoite on tärkeä, koska sen avulla on pystytty selvästi vauhdittamaan uusiutuviin energianlähteisiin siirtymistä. Toivomme, että kaikki kolme tavoitetta olisivat sekä sitovia, että kunnianhimoisia.

Ympäristöjärjestöjen mielestä EU voisi kunnianhimoisilla päästövähennystavoitteilla vauhdittaa uuden kansainvälisen ilmastosopimuksen syntymistä.

- Jos EU:n päästövähennystavoitteet jäävät vaatimattomiksi, EU ei voi olla uskottavasti rakentamassa uutta ilmastosopimusta. Uusi ilmastosopimus ei synny itsekseen, se vaatii alueellisia toimenpiteitä. EU: lla on nyt tilaisuus todistaa halunsa olla mukana, muistuttaa Otto Bruun.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.