Mainos

Teollisuuden usko vahvistui, kuluttajien notkahti

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen notkahti hieman maaliskuussa, mutta teollisuudessa usko vahvistui selvästi. Oman taloutensa näkymiä kuluttajatkin arvioivat yhä myönteisesti. Sekä kuluttajien että teollisuuden luottamus on vankempaa kuin pitkällä ajalla keskimäärin, selviää Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n maanantaina julkistamista indikaattoreista.

Teollisuudessa mielialoja kohensi se, että valmiiden tuotteiden varastot kääntyivät maaliskuussa laskuun ja kutistuivat jo normaalille tasolle. Myös tilauskanta on aavistuksen verran entistä vahvempi, ja yritykset odottavat tuotantonsa kasvavan kevään aikana.

- Myös teollisuuden käyttöasteet ovat kehittyneet parempaan suuntaan. Maaliskuussa jo 76 prosentilla yrityksistä kapasiteetti oli täyskäytössä, EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila kertoo EK:n tiedotteessa.

Rakentamisessa ja vähittäiskaupassa näkymät pysyivät EK:n mukaan kutakuinkin samoina kuin helmikuussa. Palveluyritysten luottamus laski hiukan, mutta myynnin odotetaan jatkavan kasvua.

Kuluttajat odottavat yli 3 prosentin inflaatiota

Kuluttajia huolestuttavat nyt lähinnä Suomen talouden ja työllisyystilanteen näkymät. Näkemykset omasta taloudesta pysyivät helmikuun tasolla. Säästämismahdollisuudet nähdään hyvin valoisina, vaikka valtaosa kuluttajista odottaa inflaation kiihtyvän. Kuluttajahintojen arvioidaan nousevan 3,3 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana. Viime vuoden maaliskuussa inflaatio-odotus oli tasan kaksi prosenttia.

Kuluttajat olivat vähemmän innostuneita lainan ottamisesta ja kestotavaroiden ostamisesta kuin helmikuussa. Silti melkein joka viides kotitalous aikoo vuoden sisällä joko melko tai hyvin varmasti ostaa auton ja kahdeksan prosenttia asunnon.

Barometrikyselyt eivät mittaa tämän hetken tilannetta, vaan odotuksia tulevasta. Eroja selittää osin se, että yritysjohtajilta kysytään arviota lähikuukausien kehityksestä, kuluttajilta sitä miltä oman ja Suomen talouden tilanne näyttää 12 kuukauden kuluttua.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.