Mainos

Teollisuuden tulevaisuusluottamus laskussa

Suomen teollisuuden luottamus tulevaisuuteen heikkeni helmikuussa puolentoista vuoden takaisiin lukuihin.

Teollisuustuotanto

Teollisuuden ja työnantajien TT:n julkaiseman luottamusindikaattorin luvut ovat viimeksi olleet yhtä alhaisella tasolla syksyllä 1999. Luottamusta nakertaa erityisesti vientikysyntää koskeva epävarmuus. Teollisuuden tilauskirjat ovat ohentuneet, valmiiden tuotteiden varastot ovat kasvaneet ja tuotantokapasiteettia on aiempaa enemmän vapaana. Myyntihintojen arvioidaan pysyvän lähikuukausina ennallaan.

TT:n talouspoliittinen asiamies Jouko Kangasniemi ei pidä laskevia luottamuslukuja oireena orastavasta lamasta.
-Suomen suhdannetilanne on edelleen hyvä. Nyt ollaan vain palattu lähemmäs keskiarvoa, Kangasniemi arvioi.

Tänään julkaistun luottamusindikaattorin mukaan Suomen teollisuuden luottamus on laskenut pitkän aikavälin keskiarvon alapuolelle. Tässä suhteessa Suomen kanssa samassa tilanteessa ovat Britannia ja Ruotsi. Muiden EU-maiden luottamuslukemat ovat pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Valoisimmat tulevaisuudennäkymät ovat Ranskassa.

Kangasniemen mukaan matkapuhelinmarkkinoiden kasvun hiipuminen ei selitä Suomen ja Ruotsin heikkoa luottamusta tulevaisuuteen. Telealaa voimakkaammin Pohjolan luottamuslukuihin vaikuttavat metsäteollisuuden heikentyneet tulevaisuudennäkymät.
-Odotteleva ilmapiiri maailmantaloudessa jatkuu, kunnes Yhdysvaltain talouskasvu palaa ennalleen, Kangasniemi toteaa.

Teollisuuden ohella myös rakennusalan luottamusindikaattori laski helmikuussa. Rakentamisen suhdannetilanne on kuitenkin edelleen hyvä, vaikka yritysten tilauskannat laskivatkin.

Koko talouden ilmapiiri-indikaattori osoitti helmikuussa Suomessa lukemaa 99,7, kun koko EU:n alueella vastaava lukema oli 102,7. Tammikuussa Suomen lukema oli vielä 101,4. Koko EU:n alueella luottamuksen lasku oli loivempaa, sillä unionin luottamusindikaattori osoitti tammikuussa lukemaa 103,3.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.