Mainos

Teollisuuden tilaukset kääntyivät kasvuun

Teollisuuden uudet tilaukset kääntyivät marraskuussa kasvuun ensi kertaa sitten kesän 2008, kertoo Tilastokeskus. Uusien tilausten arvo oli 6,9 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Määrä on kuitenkin yhä alhaisella tasolla, ja kasvua selittää osin vertailuajankohdan heikko tilanne.

Tammi-marraskuussa teollisuuden uusien tilausten määrä laski 32,7 prosenttia vuoden takaisesta.

Vientiä edistävän Finpron toimitusjohtaja Jorma Turunen kertoo suhtautuvansa vielä varovaisesti uutiseen.

-En rupeaisi taputtelemaan käsiäni. Odotellaan, hän sanoo.

Turunen siirtyy maaliskuun alussa Teknologiateollisuuden toimitusjohtajaksi.

Finprossa näkyy kuitenkin, että jotakin pientä liikettä on viriämässä. Suomalaisilta yrityksiltä on alkanut tulla aiempaa enemmän toimeksiantoja, mikä voi näkyä viiveellä uusien tilausten elpymisenä.

Laivatilaus vaikutti

Uusien tilausten kääntyminen 7 prosentin nousuun vaikutti myös yksi ainoa tilaus. Telakkayhtiö STX sai marraskuussa 116 miljoonan euron laivatilauksen Etelä-Afrikkaan.

Antarktisen tutkimus- ja huoltoaluksen merkitys on huomattava. Tilastokeskuksen yliaktuaari Kari Rautio arvioi kuitenkin, että tilauskanta olisi noussut kasvuun ilman laivaakin. Plussaa olisi tullut ehkä noin 4 prosenttia.

Alakohtaiset erotkin ovat suuria. Laivatilauksen kirittämä metalliteollisuus paransi marraskuussa 13 prosenttia, mutta metsäteollisuus otti edelleen takkiin yli 4 prosenttia.

Taloussyöksy oiennut

Tilastokeskus julkisti tänään kaksi muutakin tilastoa, jotka kertovat taloussyöksyn oikenemisesta.

Kansantalouden tuotanto kohosi lokakuussa 0,5 prosenttia syyskuusta. Vuoden takaiseen verrattuna laskua kertyi kuitenkin edelleen 10,4 prosenttia.

Luvut ovat ennakollisia, eli ne tarkentuvat myöhemmin. Tilastokeskuksen mukaan erot ennakkotietojen ja tarkennettujen lukujen välillä voivat olla suuria etenkin suhdannekäänteissä.

Tilastokeskus arvioi myös, että teollisuustuotannon pohja on ilmeisesti saavutettu ja kausitasoitettuna tuotanto on kääntynyt kasvuun loka- ja marraskuussa. Teollisuustuotannon määrä oli kuitenkin edelleen 15 prosenttia vuoden takaista pienempi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.