Mainos

Teollisuuden suhdanneodotus laskussa

Teollisuuden luottamus suhdannekehitykseen laski edelleen maaliskuussa, selviää Teollisuuden ja työnantajain TT:n luottamusindikaattorista. Indikaattorin pisteluku putosi maaliskuussa 13:een, kun se helmikuussa oli 16 ja joulukuussa 23. TT:n mukaan laskun taustalla on tilauskannan supistuminen. Indikaattorin lasku ennakoi yleensä teollisuustuotannon kasvun hidastumista.

Indikaattori on laskenut meillä koko alkuvuoden ajan, mutta siitä huolimatta EU-maista vain Luxemburgissa luottamus suhdanteisiin oli maaliskuussa yhtä vahva kuin Suomessa. EU-maiden keskiarvo oli 2. Saksassa luku oli edelleen pakkasen puolella, -2. Iso-Britanniassa se laski -3:een ja Ranskassa nousi 6:sta 8:aan.

Kaikista maista ei ollut tietoja vielä saatavissa. Kansainvälisesti vertailukelpoisen indikaattorin laskee EU:n komissio jäsenmaiden kuukausittain toimittamista suhdannetiedustelujen tuloksista. Suomen tiedustelun tekee TT jokaisen kuukauden 9. ja 25. päivän välillä ja se kattaa noin kaksi kolmasosaa teollisuuden kotimaisesta tuotannosta.

Yritysjohtajat vastaavat kyselyssä kolmeen kysymykseen: tuotanto-odotus lähikuukausina, tilauskanta sekä valmistuotevarastojen määrä normaaliin verrattuna. Vuodesta 1993 lähtien laskettu indikaattori oli Suomen osalta korkeimmillaan vuoden 1994 loka-marraskuussa, jolloin pisteluku oli 29.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.