Mainos

Teollisuuden suhdanneodotukset vahvistuneet

Teollisuuden ja rakentamisen suhdanneodotukset ovat Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n huhtikuussa tekemän tiedustelun mukaan vahvistuneet. Suhdannenousua odotti 29 prosenttia teollisuudesta ja tilanteen pysymistä ennallaan 66 prosenttia. Entistä pienempi osa eli vain viisi prosenttia tiedusteluun vastanneista odotti suhdanteen heikkenevän.

Suhdanneodotukset ovat parantuneet edelleen rakentamisessa. Paperiteollisuudessa näkymät ovat kohentuneet. Sen sijaan koneiden, laitteiden ja kulkuneuvojen tuotannossa sekä elektroniikka- ja sähköteollisuudessa suhdanteiden parantamista odottavien määrä laski edellisestä tiedustelusta.

Viennin ja paperiteollisuuden tuotannon kasvu on parantanut suhdanneodotuksia myös kemianteollisuudessa. Kustannuspaineet ovat suhdannebarometrin mukaan vähäisiä, sillä kapasiteettia on edelleen runsaasti vapaana ja myyntihinnat ovat yhä alentuneet.

Tuotanto on kasvanut sekä edelliseen vuoteen että edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Kausivaihtelusta puhdistettuna kasvu oli huomattavaa metallin perusteollisuudessa, metsäteollisuudessa ja rakennusalalla.

Tuotannon kasvun odotetaan jatkuvan seuraavalla neljänneksellä likimain saman suuruisena kuin kuluneella neljänneksellä. Kolmannella vuosineljänneksellä tuotannon kasvuvauhdin odotetaan lievästi nopeutuvan. Saatujen tilausten myötä tilauskanta on tiedustelun mukaan noussut uudelleen normaalille tasolle.

Teollisuuden kapasiteetin käyttöaste kohosi vuoden alkupuolella yhden prosenttiyksikön ja oli tiedustelun mukaan 87 prosenttia. Käyttöasteet ovat nousseet graafisessa, metalli- ja kemianteollisuudessa sekä rakennusalalla. Käyttöaste on alentunut teva-teollisuudessa sekä metsä- ja elintarviketeollisuudessa. Kapasiteetin käyttöaste oli ylimmillään vuoden 1995 keväällä 89 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.