Mainos

Teollisuuden näkymät synkentyneet

Teollisuusyritysten odotukset talouskasvusta ovat hiipuneet.

Teollisuusyritysten johtajat näkevät lähitulevaisuuden aiempaa synkempänä, ilmenee TT:n suhdannebarometrista. Odotukset nousun jatkumisesta ovat pudonneet jyrkästi elokuusta. Yritysten tilauskanta supistui heinä-syyskuussa, ja koneet olivat alkuvuotta vähemmän käytössä.

Teollisuuden nokkamies Johannes Koroma ei halua olla kovin pessimistinen, vaan muistuttaa, että "nousu on aina yllättänyt ennemmin tai myöhemmin". Kasvun heikkoudesta huolimatta työllisyyden taso on sekä teollisuudessa että rakentamisessa korkeampi kuin vuosi sitten.

-Työntekijöiden määrä on kuluneen vuoden aikana supistunut vain vähän, eikä lomautettujen tai lyhennettyä työviikkoa tekevien määrä ole merkittävästi kasvanut. Ensi vuodelle ennakoidaan työvoiman selvempää alentumista, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton toimitusjohtaja Koroma toteaa.

Työllisyyden tason säilyttämisen takia teollisuuden tuottavuus ei Koroman mukaan kasva tänäkään vuonna. Hän painottaa, että tuottavuuden nopea parantaminen on mahdollista vain työvoimaa vähentämällä, koska koneet käyvät jo normaalia vähemmän ja paineet hintojen alentamiseksi ovat kasvaneet.

Vuoden 2003 kokonaiskuva epäselvä

TT:n suhdannebarometri toteaa, että vuoden 2003 kokonaiskuvaa ei voi vielä lainkaan määritellä. Nousu näyttää jäävän lyhyeksi ja laimeaksi. Teollisuustuotannon samoin kuin bruttokansantuotteen taso on jo lähes kahden vuoden ajan pysynyt vuoden 2000 lopun alapuolella.

Ennakkotiedot TT:n jäsenyrityksille tehdystä vuosittaisesta työvoimatiedustelustamme osoittavat, että työvoimaa varaudutaan ensi vuonna vähentämään selvästi enemmän kuin tänä vuonna. Viitteet työvoiman vähennyksistä koskevat jossain määrin kaikkia toimialoja, mutta suurimpia ne ovat metalli- ja elektroniikkateollisuudessa, metsäteollisuudessa sekä kulutustavarateollisuudessa.

TT:n mukaan maailmantalouden vähäiset myönteiset merkit perustuvat siihen olettamukseen, ettei Yhdysvalloissa tule uutta taantumaa eivätkä Etelä-Amerikan ja Japanin rahoitusongelmat nykyisestä lisäänny.

Monista epävarmuustekijöistä huolimatta kasvu jatkuu, vaikkakin liian hitaana - ajatellen esimerkiksi Suomen hyvinvointijärjestelmän rahoitusta. Viime aikoina julkaistut selvitykset osoittavat samansuuntaisesti, että Suomessa on päästävä vähintään 3 prosentin vuosittaiseen talouskasvuun, jotta yhteiskunnan nykyisten hyvinvointipalveluiden rahoitus voitaisiin turvata. Se tarkoittaisi noin 5 prosentin suuruista teollisuustuotannon kasvua ja lähes 7 prosentin viennin vuosittaista kasvua. Näitä lukuja ei viime eikä tänä vuonna saavuteta, näillä näkymin ei ensi vuonnakaan, TT toteaa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 07.11.2002)

(Talousuutiset 07.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.