Teollisuuden jätteistä kestäväksi tienpohjaksi

Sorateiden routa- ja kulumisongelmat saattavat olla historiaa tulevina vuosina.

Luopioisissa käynnistynyt EU-rahoitteinen demonstraatiohanke pyrkii todistamaan, että teollisuuden sivutuotteiden avulla pysyvät soratiet kunnossa vuodesta toiseen ja ennenkaikkea pienin kustannuksin.

Tieliikelaitoksen sekoitusasema Luopioisissa toimittaa uudelle koetienpätkälle juuri sopivaa tiecocktailia - sementtiä ja tuhkaa piirulleen oikeassa suhteessa. Tuhkan lisäksi mm. kuonat, kipsit ja kuitumaiset jätteet ovat niitä teollisuutemme sivutuotteita, joita yhdistämällä soratien olemassa olevaan maa-ainekseen saadaan väylästä joustava ja routimaton.

- Teräs-, energia-, kemia- ja metsäteollisuudessa on noin neljä miljoonaa tonnia sitä materiaalia. Mutta sillä saavutettava säästö kiviaineksissa on sitten 20 miljoonaa tonnia suurinpiirtein, koska rakenteiden paksuus on paljon ohuempi, kehitysjohtaja Pentti Lahtinen SCC Viatek Oy:stä kertoo.

Perinteisesti sorateille tehdyt parannustyöt kestävät käyttöä parhaimmillaankin vain hieman toistakymmentä vuotta. Uuden menetelmän näkymät ovat huomattavasti kestävämmät.

- Näillä tehtynä 30-50 vuotta voi olla elinkaari ennen kuin näitä tarvitsee uusia. Tästä aiheutuu huomattavia verovarojen säästöä, Lahtinen kertoo.

Säästöjä tulee myös teollisuudelle ja ympäristölle. Kaatopaikat eivät täyty teollisuusjätteistä ja uhanalaiset soraharjutkin voidaan jättää rauhaan.

Luopioisten EU-projekti on kolmivuotinen ja sen arvo on 1,2 miljoonaa euroa.

(Seitsemän uutiset 26.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat