Mainos

TEO tutkimaan hoitovirheväitteitä

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus ryhtyy tutkimaan helsinkiläisen pikkupojan hoidon viivästymistä sekä väitteitä vanhusten väärästä saattohoidosta. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on pitänyt välttämättömänä ryhtyä selvittämään näitä julkisuuteen tulleita tapauksia. Jokaisen sairaan ihmisen on voitava luottaa häntä hoitavan henkilökunnan osaamiseen, sanoo johtaja Aila Lind Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta. Ennen yksityiskohtaisia selvityksiä TEO ei ota minkäänlaista kantaa tapauksiin.

Kuopion yliopiston geriatrian professori Raimo Sulkava toi Helsingin Sanomien haastattelussa julkisuuteen yksityiskohtaisia tietoja vanhusten väärästä 'saattohoidosta'. Jutun mukaan Sulkava on työssään törmännyt lukuisiin tapauksiin, jossa vanhus on luokiteltu väärin perustein Alzheimerin taudin loppuvaihetta sairastavaksi, jolloin häneltä on lopetettu ruuan ja juoman tarjoaminen. Tällainen saattohoito johtaa yleensä nopeasti tajuttomuuteen ja potilaan kuolemaan.

Lindin mukaan asia on selvitettävä mahdollisimman perusteellisesti. Hän keskusteli Sulkavan kanssa jo tänään ja odottaa saavansa lähiaikoina tarkat tiedot kaikista tapauksista. Selvitykset kestävät Lindin arvion mukaan vähintään puoli vuotta. Ensin pyydetään kaikista tapauksista potilasasiakirjat sekä jokaisen hoitoon osallistuneen terveydenhuollon ammattihenkilön oma selvitys. Jokainen hoitoon osallistunut on itse vastuussa omasta toiminnastaan. Selvityksistä pyydetään asiantuntijalausunnot, ja jos selvitykset ovat johtamassa kurinpitotoimiin, joudutaan asianomaisia myös kuulemaan.

Alun perin yleisönosastokirjoituksen kautta julkisuuteen tullut helsinkiläispojan hoidon viivästyminen selvitetään samalla tavalla yksityiskohtaisesti kussakin hoitoon osallistuneessa yksikössä.
-Meille eivät riitä lausunnot, joita yksiköiden johtajat ovat tehneet koko terveysviraston tai lastenklinikan puolesta, sanoo Lind.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.