TEO:lta huomautus opiskelijalääkäristä

Liian vähän opintoja suorittaneen opiskelijan toimiminen päivystäjänä aiheutti potilaan kuoleman. TEO:n mukaan valvonta ei ole riittävää, jos se lähtee vain opiskelijan itse kokemasta ohjauksen tarpeesta.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on antanut terveyskeskuksen ylilääkärille huomautuksen liian vähän opintoja suorittaneen opiskelijan palkkaamisesta. Päivystäjänä toiminut opiskelija tulkitsi potilaan sydänfilmin väärin ja potilas kuoli.

Opiskelijan oli palkannut apulaisylilääkäri, mutta toimintayksikön ylilääkäri oli vastuussa terveyskeskuksen toiminnasta. Palkattu opiskelija ei ollut suorittanut kaikkia neljännen vuoden opintoja, joten hänellä ei ollut tuolloin oikeutta toimia laillistetun lääkärin tehtävissä.

TEO teki asiasta ilmoituksen myös poliisille, mutta syyteoikeus oli tuolloin jo vanhentunut. Kyseessä on tämän vuoden aikana toinen tapaus, jossa liian vähän opintoja suorittaneen opiskelijan palkkaus on johtanut huomautukseen.

- Tällä haavaa näitä tapauksia, joihin on liittynyt kuolemantapaus, on vireillä 4-5, sanoo TEO:n apulaisjohtaja Tarja Holi.

Valvonta ja ohjaus ei ollut riittävää

Asetuksen mukaan opiskelija saa toimia lääkärinä vain toisen lääkärin valvonnan alaisena. Apulaisylilääkärin mukaan opiskelijalla oli virka-aikana mahdollisuus konsultoida terveyskeskuksen lääkäreitä, muutoin häntä valvottiin sairauskertomusmerkintöjä ja palautetta seuraamalla.

Terveyskeskuksessa ei ollut varsinaista takapäivystysjärjestelmää, mutta virassa olevat lääkärit olivat yleensä tavoitettavissa myös päivystysaikana. Lisäksi opiskelijalle annettiin ohje konsultoida keskussairaalan lääkäreitä.

TEO:n mukaan ohjaus ja valvonta ei ole riittävää, jos se lähtee vain opiskelijan itse kokemasta ohjauksen tarpeesta. Työnantajan on selvitettävä lääketieteen opiskelijan kelpoisuus toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä. Hänen on huolehdittava siitä, että opiskelija hoitaa vain tehtäviä, joihin hänen tietonsa ja taitonsa riittävät. Työnantaja vastaa myös opiskelijan riittävästä ohjauksesta ja valvonnasta.

Liuotushoito aiheutti ehkä aivoverenvuodon

Menehtynyt potilas oli hakeutunut terveyskeskukseen äkillisesti alkaneen erittäin voimakkaan rintakivun vuoksi. Opiskelijan tulkitsi sydänfilmiä niin, että kyseessä oli sydäninfarkti, antoi liuotushoidon ja siirsi miehen keskussairaalaan.

Keskussairaalassa sydänfilmissä ei kuitenkaan todettu sydäninfarktiin sopivia muutoksia, mutta tietokonekerroskuvauksessa havaittiin laaja aortan repeämä. Seuraavana päivänä miehen vointi heikkeni ja hänellä todettiin laaja aivoverenvuoto. Mies kuoli seuraavana päivänä.

Miehelle terveyskeskuksessa annetun liuotushoidon katsottiin todennäköisesti johtaneen aivoverenvuotoon, joten kuoleman katsottiin johtuneen hoitotoimenpiteestä. TEO:n selvityksen mukaan miehen sydänfilmissä ei ollut havaittavissa sellaisia muutoksia, jotka olisivat olleet perusteita liuotushoidon aloittamiselle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat