Mainos

Tenon pyynti ei vielä innosta

Tenojoen tämän kauden lohisesonki ei vielä ole päässyt vauhtiin. Syynä ovat sateet, jotka ovat saaneet joen vesipinnan uudelleen nousuun sitten jäitten lähdön. Kalastus on Tenolla sallittua kesäkuun alusta lähtien.

Lohenkalastuksesta joella on käynnissä ainoastaan kulkutus eli verkkopyynti veneiden avulla. Lohipatoja joella on rakennettu tulvan takia vasta muutamia. Kulkutukseen lupa on ainoastaan paikallisilla asukkailla.

Alkukesän saalismääristä ei esimerkiksi kalastuksen valvojilla ole tarkkaa tietoa, mutta viime kesänä tilastoidut kulkutussaaliit jäivät alle 250 kilon. Kaikkiaan lohta nousi viime kesänä 94 tonnia, missä oli muutama tuhat kiloa nousua edellisestä kesästä.

Nyt Tenolla odotetaan lohituristien määrän jälleen lähtevän nousuun kahden vuoden takaisesta ja viime kesään jatkuneesta notkahduksesta. Odotukset perustuvat sääntöjen pysymiseen ennallaan ja siihen, että kutemaan nousevien lohien määrän uskotaan jälleen lisääntyvän. Lohimäärän kasvuodotukset perustuvat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tekemiin tutkimuksiin.

Vaikka myytyjen lupien määrä vielä viime kesänä putosikin edellisestä kesästä, saaliin lisääntyminen kielii taajenevasta lohennoususta. Viime kesänä kalastajien määrä oli noin 5 000 eli vain noin puolet huippuvuoden 1992 määrästä. Suurin tilastoitu kesäkauden saalis nousi Tenosta vuonna 1975, yhteensä 250 tonnia.

Perinteisesti Tenon yhdellä ruuhkaisimmista kalastusalueista, Boratbockassa Alakönkään alapuolella vuorokautista kalastajien määrää rajoitetaan edelleen tiukasti. Alueelle myydään Suomen ja Norjan puolelta yhteensä ainoastaan 70 lupaa iltaseitsemän ja aamuseitsemän väliseksi ajaksi. Niistä puolet myydään Suomen puolelta.

Lupakäytäntö Boratbockan alueella on sikälikin erikoinen, että Suomen puolella lupia saa ainoastaan yhdestä myyntipisteestä Alakönkäällä. Kalastuskausi Boratbockalla alkaa vasta juhannuspäivänä ja lupien myynti aloitetaan maanantaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.