Mainos

Tennilä: Suomesta on tulossa pikku-Amerikka

Vasemmistoliiton pitkäaikainen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä perää vasemmistolta herätystä vallitsevaan todellisuuteen: yhteiskunnan kahtiajakoon.

Lukujen valossa suomaisten kahtiajakautuminen on todellisuutta. EU:n tilastojen mukaan Suomessa on 900 000 köyhyysuhan alla elävää ihmistä eikä tilanne näytä parantuvan.

- Kansalta tulee todella paljon kommentteja. Suomessa on käynnissä kastijako: rikas eliitti on rikastunut, kaikkein rikkain osa on lisännyt viidessätoista vuodessa tulojaan vähän yli sata prosenttia.

Palkansaajien keskuudessa tilanne on toinen.

- Reaalipalkkojen kehitys on tänä vuonna lähellä nollaa eikä ensi vuosi näytä sen paremmalta. Jos näin jatketaan, Suomesta tulee yhdenlainen pikku-Amerikka, jossa yhdet elävät palatsissa ja toiset kadulla ja siinä välissä pääosa kituuttaa tekemällä kovasti töitä pienehköillä palkoilla.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Tennilän mielestä nyt olisikin kaikkien puolueiden aika havahtua.

- Eduskunnassa jututin erästä siivoojaa ja oli aika riipaisevaa kuulla, että kolmessa työssä pitää käydä että Helsingissä selviää kun on niin pienet palkat, jopa tuossa talossa jossa tietysti noudatetaan sopimuksia, Tennilä sanoo.

Vasemmisto jämähti konsensuspolitiikkaan

Eduskunnan ensi vaaleissa jättävä Tennilä näkee vasemmistopuolueiden hiipuvan suosion taustalla omat synnit. Hänen mielestään työväenliike sai paljon aikaiseksi 1960-luvulta 1990-luvun taitteeseen, mutta sen jälkeen vasemmisto putosi kelkasta.

- Sitten alkoi kovan markkinatalouden palauttaminen, meidän kielellä kovan kapitalismin paluu, ja jotenkin ei havahduttu siihen, että aika muuttui vaan jatkettiin sitä ajattelutapaa että yhdessä asioita hoidetaan.

Tennilän mukaan vasemmisto jäikin kiinni sellaiseen, mitä ei enää ollut.

- Ei ollut enää konsensusta, jossa soppaa piti jakaa kaikille suhteellisen tasaisesti. Nyt ovat ahneiden pidot olleet menossa 15 vuotta ja vasemmistosta iso osa on vielä niissä haaveissa että kunpa palaisi konsensusaika. Nyt pitää havahtua todellisuuteen: Suomi on repeämässä, Tennilä toteaa.

Katso kansanedustaja Esko-Juhani Tennilän (Vas.) haastattelu: (Huomenta Suomi 28.01.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.