TEM vastaa: Vapaavuori ei veljeillyt Rosatomin kanssa, vaan allekirjoitti valtiosopimuksen

Työ- ja elinkeinoministeriö kiistää tiedotteessaan, että ministeri Jan Vapaavuori (kok) olisi sopinut yhteistyöstä Rosatomin kanssa viime helmikuussa. TEM:n mukaan Suomi sopi yhteistyöstä Venäjän valtion kanssa eikä sopimus liity Fennovoimaan.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että kahden oikeusoppineen mukaan Vapaavuori saattoi olla esteellinen osallistuessaan Fennovoima-päätöksen hyväksymiseen. 

Suomi ja Venäjä allekirjoittivat helmikuussa 2014 sopimuksen yhteistyöstä ydinenergian rauhanomaisen käytön alalla. Suomen puolesta sen allekirjoitti elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja Venäjän puolesta Rosatomin pääjohtaja Sergei Kiriyenko.

TEM:n tiedotteessa korostetaan, että Suomi ei voi päättää tai vaikuttaa siihen, kuka vastapuolelta toimii sopimuksen allekirjoittajana. 

- Se, että allekirjoittaja oli Kirijenko, ei tee sopimuksesta Suomen ja Rosatom yhtiön välistä sopimusta. Kyseessä on valtioiden välinen sopimus, sanotaan teollisuusneuvos Herkko Plitin allekirjoittamassa tiedotteessa.

- Se, että ministeri virkavelvollisuuksia hoitaessaan allekirjoittaa erillisissä asioissa, eri lainsäädännön pohjalta ministeriön toimialaan kuuluvia päätöksiä ei tee hänestä asianosaista missään näistä asioissa eikä se myöskään ole omiaan vaarantamaan millään tavalla luottamusta hänen puolueettomuuteensa. 

Vastaavia sopimuksia aikaisemminkin

TEM:n mukaan Suomella on ollut aiemmin vastaavia ydinenergia-alan kahdenvälisiä yhteistyösopimuksia useiden eri maiden kanssa. Suomen EU-jäsenyyden myötä sopimukset esimerkiksi Ruotsin, Iso-Britannian, Australian, Kanadan ja USA:n kanssa jatkuu nykyään Euroopan Atomienergiayhteisön (Euratom) ja kyseisten maiden välisten yhteistyösopimusten puitteissa.

Neuvostoliiton kanssa Suomella oli alan kahdenvälinen valtiosopimus vuodesta 1969 aina vuoteen 1999 saakka, jolloin sopimuskumppaniksi tuli Venäjän federaatio. Sen kanssa sopimusta jatkettiin viidellä vuodella, mutta vuoden 2004 jälkeen maiden välillä ei ole ollut voimassa olevaa sopimusta. Sopimuksettoman tilan korjaamiseksi neuvottelut uudesta sopimuksesta alkoivat huhtikuussa 2012.

"Ei liity Fennovoimaan mitenkään"

TEM:n mukaan Suomen valtion ja Venäjän federaation välinen sopimus ei liity mitenkään Fennovoima Oy:n ydinlaitoshankkeeseen.

- Valtiosopimuksia ei lähtökohtaisesti solmita yksittäisen hankkeen tai toimeksiannon vuoksi, vaan ne ovat yleisiä puitesopimuksia ja kattavat hyvin laajan toimikentän. Tämän kyseisen sopimuksen valmistelu alkoi jo kauan ennen kuin saksalainen osaomistaja Eon irtautui Fennovoiman laitoshankkeesta, tiedotteessa sanotaan.

TEM:n mukaan sopimus on tärkeä esimerkiksi Loviisan ydinvoimalaitoksiin Venäjältä tuotavan ydinpolttoaineen laadunvalvonnan sujuvoittamiseksi ja turvallisuusasioiden varmistamiseksi. Ministeriön mukaan se myös mahdollistaa sen, että Suomi ja Venäjä voivat vahinkotapauksissa esittää korvaussvaatimuksia toisilleen. Sopimuksettomassa tilanteessa tämä ei ole mahdollista.

Ministeri Jan Vapaavuori on ulkomailla eikä halunnut kommentoida puhelimitse asiaa MTV Uutisille. Sen sijaan ministeriöstä toimitettiin tiedote asiasta.


Lue myös:

    Uusimmat