Mainos

TEM:in johtaja: Nokian irtisanomiset vauhdittavat uusia yrityksiä

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtajan Petri Peltosen mielestä Nokia on osoittanut suurta vastuunkantoa muutostilassa.

Nokia on ollut Peltosen mielestä kuin yksi iso puu pienessä metsässä. Sen takia pienempien yritysten käyntiinlähtö ei ole ollut niin vauhdikasta. Uusi tilanne voikin vauhdittaa it-perustaisten yritysten käynnistymistä ja osaamisen hyödyntämistä merkittävästi.

Valtion tehtävä on hänen mielestään varmistaa, että Suomi on aidosti kannustava toimintaympäristö yrityksille, ja että työelämä- ja markkinat toimivat niin, että osaajille löytyy töitä.

Nokian menestys on hänen mielestään nokialaisista itsestään lähtöisin.

– Valtion puolelta on tuettu koulutuksella ja teknologian kehityksellä. Nokian panostukset ovat kuitenkin aivan omaa luokkaansa verrattuna julkiseen sektoriin, Peltonen sanoi MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Eilisten ilmoitusten myötä ilmassa leijuneet huolet ovat Peltosen mielestä haihtuneet. Nokian asema ja juurtuminen Suomeen näyttää vahvalta.

– Alihankkijayritysten rooli tulee varmasti heikkenemään. Olemme arvioineet, että näissä yrityksissä toimii yli 2 000 ohjelmistokehittäjää, Peltonen sanoo.

Valtio tukee muutosprosessissa

Peltosen mukaan työ- ja elinkeinoministeriö on hahmotellut kolmen kohdan ohjelman muutoksen kouriin joutuvien työntekijöiden auttamiseksi.

– Ensimmäisenä tulee uudet urat. Yhteistyössä yritysten kanssa vauhditetaan it-osaajien sijoittamista eri aloille. It on siitä hyvä osaamisperusta, että sitä tarvitaan kaikilla toimialoilla, Peltonen sanoo.

Toisena TEM tukee uusien yritysten perustamista. Suomesta löytyy hänen mukaansa paljon osaajia, joiden kokemuksen varaan voidaan laittaa uusia pikku-Nokioita liikkeelle. Kolmantena tulee uudet strategiset avaukset.

– Voimme hyödyntää it-osaamista esimerkiksi julkisen sektorin tietoteknisessä uudistamisessa tai vaikkapa energiasektorilla. Energiatehokkuus ja it ovat erittäin lupaava yhdistelmä, Peltonen sanoo.

Nokian vetovoima on ollut Peltosen mielestä niin suuri, että parhaat kyvyt ovat päätyneet Nokiaan. Uusi tilanne voi muuttaa tilannetta rajustikin.

Katso Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtajan Petri Peltosen haastattelu: (Huomenta Suomi 28.4.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.