Mainos

Telivosta Telia Finland

Teleoperaattori Telivon nimi muuttui Telia Finlandiksi tänään. Samalla yhtiön vähemmistöomistaja IVO-yhtiöt ilmoitti myyvänsä sillä vielä olevat 25 prosenttia yhtiön osakkeista ruotsalaiselle Telialle. Ruotsalaisyhtiöllä on entuudestaan 75 prosenttia Telia Finlandin osakkeista.

IVO luopuu osuudestaan, koska yhtiö ja koko teleala kasvaa ja laajenee niin voimakkaasti. Sen mukaan osaomistuskin vaatisi IVOlta entistä enemmän panostusta ja alan erikoisosaamista. IVO perusti Telivon vuonna 1992, mutta itsenäisenä teleoperaattorina se aloitti vasta pari vuotta myöhemmin.

Telivon nimenmuutoksella ruotsalainen Telia halua vahvistaa omaa yrityskuvaansa ja asemaansa Suomessa. Telia on Pohjoismaiden suurin teleoperaattori.

Yhtiön johdon mukaan Telia Finland pyrkii saamaan 20 prosentin markkinaosuuden kaikista telepalveluista. Tätä nykyä sillä on noin 5 prosentin siivu kotimaan kaukopuheluista ja 10 prosenttia ulkomaanpuheluiden välityksestä. Markkinaosuutta aiotaan kasvattaa laajentamalla toimintaa matkaviestin-, datasiirto- ja internet-palveluihin. Telia Finlandilla on oikeus myös paikallispuhelutoimintaan, mutta vielä tähän mennessä se ei ole onnistunut vuokraamaan tilaajayhteyksiä verkkojen omistajilta.

Suomen paikallispuhelintoiminnassa alueelliset puhelinlaitokset ovat vielä tukevasti vallan kahvassa, vaikka laki edellyttää, että niiden olisi vuokrattava verkkoja myös muille halukkaille. Neuvotteluihin vuokraamisehdoista on osallistunut myös liikenneministeriö.

Telia Finland on tuomassa markkinoille myös GSM 1800 -järjestelmään perustuvan matkapuhelinliikennepalvelun. Telia City -kaupunkipuhelinverkko on jo testikäytössä pääkaupunkiseudulla. Kaupalliseen käyttöön se on määrä saada ensi vuoden alkupuolella Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Myös TeleMedia Finland toimii lokakuun alussa Telia Info Media -nimellä. Yhtiö on Suomen tärkeimpiä yritysinformaation tuottajia. Telialla on myös kolme muuta tytäryhtiötä Suomessa. Suomalaisten tyttärien yhteinen liikevaihto on noin 500 miljoonaa markkaa. Henkilöstöä yhtiöissä on noin 470.

Telia syntyi, kun Ruotsin telelaitos muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1993.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.