Mainos

TeliaSoneran tulos putosi

TeliaSoneran ensimmäinen vuosineljännes oli vaatimaton.

TeliaSoneran tulos lähes puolittui 293 miljoonaan euroon tammi-maaliskuussa viime vuoden vastaavasta ajasta.

Rahoituserien jälkeinen tulos on pro forma -muotoinen, koska se sisältää ruotsalaisen Telian ja sen viime vuonna ostaman suomalaisen Soneran tulokset viime vuoden vertailuluvut yhdistettynä. Liikevaihtoa fuusioitunut konserni keräsi 2,1 miljardia euroa, mikä on 3,6 prosenttia viime vuotta enemmän.

Konsernin Suomen puolisko kasvatti liikevaihtoaan 3 prosenttia eli hieman koko konsernia hitaammin. Liiketulos pysyi jotakuinkin Soneran viime vuoden tasolla.

Toimitusjohtaja Anders Igel sanoo, että tehostamistoimia tehdään jatkossakin.

- En ole tyytyväinen markkinaosuutemme kehitykseen. Pyrimme nyt kääntämään kehityksen suunnan, ja markkinointitoimenpiteiden voimistaminen vaikuttaa jatkossa liiketulokseemme. Keskitymme seuraavaksi kaupallisiin toimenpiteisiin ja jatkamme synergioiden toteuttamista ja toiminnan tehostamista.

TeliaSoneran ruotsalaisomistajat purkivat paineita

TeliaSoneran ensimmäinen yhtiökokous sujui ruotsalaisten pienomistajien purkaessa paineita siitä, että aikanaan kalliilla ostetun Telian osakkeen hinta on sulanut olemattomiin. Lisäksi yhtiön johto joutui vastailemaan yhtiön tilaa koskevien kysymysten ohella myös muiden muassa Ruotsin mahdolliseen emu-jäsenyyteen.

Käytiinpä kokouksessa moittimassa myös Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia ja kysyttiin, miten Bushin toimista seuraava maailman talouden alamäki vaikuttaa yhtiön tulevaisuuteen.

-TeliaSonera ei ole yhtä herkkä suhdanteille kuin monet muut yhtiöt, toimitusjohtaja Anders Igel vastasi.

Kahden tunnin keskustelun jälkeen kokous ei ollut vielä päässyt edes päättämään vastuuvapaudesta yhtiön johdolle.

Suomessa suurtenkin yhtiöiden yhtiökokoukset on yleensä nuijittu tuossa ajassa loppuun eikä kokouksessa ole istuttu ihan tuppisuuna.

TeliaSoneran tulevaisuutta epäilleille Igel vakuutti yhtiön käyneen omat kaappinsa tarkasti läpi eikä uusia luurankoja pitäisi enää löytyä. Hänkin myönsi, että mikään ei ole koskaan varmaan.

-Jos uusia ongelmia ilmenee, ne johtuvat kaikella todennäköisyydellä yhtiön ulkopuolisista tekijöistä, Igel vakuutti Tukholmaan ja Helsinkiin kokoontuneille yhtiön omistajille.

Pöytää putsattiin jo viime vuonna, kun Sonera nollasi Saksasta kalliilla hankkimansa toimiluvan kolmannen sukupolven matkapuhelintoimintaan. Myös Teliassa tehtiin pienempiä alaskirjauksia. Igelin mielestä tähän mennessä yhtiössä tehty työ osoittaa, että TeliaSonerasta tulee maailmanluokan teleyhtiö.

-Meillä on tekniikkaa, osaamista ja tahtoa, hän sanoi.

Ruotsalaiset pienomistajat vetosivat voimallisesti erityisesti Ingvar Carlssoniin, että hän tekisi voitavansa osakkeen hinnan laskusta syntyneiden vääryyksien korjaamiseksi. Ruotsin entinen pääministeri oli ehdolla edelleen yhtiön hallitukseen.

Ruotsin osakesäästäjien toimitusjohtaja Lars-Erik Forsgårdh kävi muistuttamassa, ettei osakkeita hankkineille ole katumusviikkoja ja paras tapa suojautua mahdollisia kurssilaskuja vastaan on hankkia riittävän monen yhtiön osakkeita.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Tapio Hintikka sai moitteita siitä, ettei hänellä ole TeliaSoneran osakkeita. Hintikka puolusti omaa nollalinjaansa sillä, että omistaa eri yhtiöiden osakkeita vain rahastojen kautta.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 08.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.