TeliaSonera kiisti huhut ennenaikaisesta johtajanvaihdosta

Kohu telejätti TeliaSoneran kyseenalaisista kaupoista Euraasian markkinoilla on vauhdittanut uuden toimitusjohtajan etsimistä, Dagens Nyheter -lehti uutisoi keskiviikkona.

Toimitusjohtaja Lars Nybergin sopimus päättyy alkuperäisen suunnitelman mukaan ensi vuoden joulukuussa, mutta lehden nimettömien lähteiden mukaan päivämäärä olisi aikaistumassa.

Taustalla on muun muassa rikostutkintaan edennyt jupakka Uzbekistanin lisenssikaupoista.

TeliaSoneran hallituksen puheenjohtajan Anders Narvingerin mukaan Nybergillä on kuitenkin edelleen hallituksen täysi luottamus.

Narvinger totesi uutistoimisto TT:lle, että uuden toimitusjohtajan etsiminen aloitettiin jo ennen kesää ja Uzbekistan-kaupoista syntynyttä kohua. Prosessia ei siis hänen mukaansa aikaistettu ero mielessä.

– Konsernijohtajan löytäminen yhteen Ruotsin suurimmista yrityksistä on pitkä prosessi, jonka hallitus käynnisti jo ennen debatin alkua, Narvinger sanoi uutistoimisto TT:lle.

Varoja jäädytetty

Ruotsin televisio paljasti syyskuussa, että TeliaSonera osti uzbekistanilaisen 3G-lisenssin gibraltarilaiselta postilaatikkoyritykseltä, jonka omistaja on 22-vuotias muotialalla toimiva nuori nainen. Rahojen epäillään päätyneen diktaattori Islam Karimovin klaanille.

Jättikaupoista alkoi Ruotsissa rikostutkinta syyskuun lopussa, ja myös TeliaSonera on palkannut ulkopuolisen lakifirman selvittämään lisenssikauppaa.

Lokakuun alussa syyttäjän kerrottiin jäädyttäneen noin 23 miljoonaa euroa yhtiön uzbekistanilaisen kauppakumppanin varoja.

Nyberg on kiistänyt julkisuudessa lahjusväitteet ja sanonut eroavansa, jos rötösepäilyt osoittautuvat todellisiksi.

Viime viikolla Nybergiä kuultiin Ruotsin valtiopäivillä, ja useat puolueet ovat vaatineet tapahtuneesta riippumattomia lisäselvityksiä.

TeliaSonera on joutunut jo aiemmin kyseenalaiseen valoon Euraasian markkinoilla. Huhtikuussa Ruotsin televisio kertoi Azerbaidzhanin, Valko-Venäjän ja Uzbekistanin turvallisuusviranomaisten pääsevän TeliaSoneran televerkkojen kautta käsiksi kansalaisten puheluihin, dataliikenteeseen ja tekstiviesteihin.

Ruotsin valtio omistaa TeliaSonerasta 37 prosenttia. Suomessa valtion osakesalkkua hoitavan Solidiumin hallinnoitavana on 12 prosentin osuus yhtiöstä.

(MTV3 - STT - TT)

Lue myös:

    Uusimmat