Mainos

Telian matkapuhelintoiminnot Finnetille

Telian Suomen matkapuhelintoiminnot myydään maakunnallisten puhelinyhtiöiden muodostamalle Finnetille.

Telian ja Soneran liiton myötä myyntiin määrätyille Telian matkapuhelintoiminnoille Suomessa kävi niin ennakkoon uumoiltiin. Ne siirtyvät maakunnallisten puhelinyhtiöiden omistamalle Finnetille, jossa matkapuhelintoimintaa pyörittää DNA Finland. Tänään julkistettujen kauppojen arvoa ei kerrottu.

Kaupalla DNA vahvistaa asemiaan matkapuhelinoperaattorina. Nyt sillä on noin 9 prosentin markkinaosuus. Kauppojen jälkeen osuus nousisi noin 15 prosenttiin. Telialla on Suomessa noin 290 000 matkapuhelinasiakasta. Finnetin toimitusjohtaja Matti Makkonen korosti heidän palvelujensa säilyvän ennallaan.

Finnetin omistajayhtiöt tekivät ratkaisulle tilaa myymällä enemmistöosuutensa Suomen 3G:stä sen toiselle omistajalle eli ruotsalaiselle Tele2:lle. 3G:llä on kolmannen sukupolven matkapuhelintoimintaan oikeuttava toimilupa ja siihen kuuluvia testiverkkoja. Tele 2 maksoi noin 70 prosentin siivusta hieman päälle 7 miljoonaa euroa. Sen sanotaan kattavan siihen tehdyt satsaukset.

Ilman omaa umts-lupaa Finnet ei jää, sillä se saa Telialle aikanaan myönnetyn vastaavan toimiluvan. Kaksi muuta umts-toimilupaa ovat Soneralla ja Radiolinjalla.

Finnetin hallituksen puheenjohtaja Oulun Puhelimen toimitusjohtaja Risto Siivola tähdensi, että näin Finnet saa toimiluvan täysin itselleen. Hänen mukaansa se on tärkeä palikka toimintojen selkiyttämisessä.

Koska 3G-osuus myytiin Tele2:lle, myöskään toimiluvan myöntäneellä liikenne- ja viestintäministeriöllä ei ole mitään sitä vastaan, että Finnet ostaa Telian vastaavan lupaa hallitsevan Pearl 3G:n. Sen sijaan ministeriö odottaa ryhmän luopuvan cityverkkojen toimintaan myönnetystä toimiluvasta. Yhtiölle annetaan aikaa järjestää toimintansa niin, että luvan palauttaminen on mahdollista.

Suomi jakoi aikanaan ilmaiseksi umts-luvat, joten omistajaa ne voivat vaihtaa vain yrityskauppojen yhteydessä. Kauppoihin tarvitaan vielä Suomen ja EU:n kilpailuviranomaisten hyväksyntä.

Henkilöstövaikutukset epäselviä

Telia Mobilen Suomen toiminnoissa työskentelee noin 450 työntekijää, mikä on selvästi enemmän kuin DNA:n noin 230 työntekijää. Osaltaan eroa selittää se, että Telialla on DNA:ta laajempi myymäläketju. Lisäksi DNA on ulkoistanut asiakaspalvelua, kun Telialla on omaa toimintaa.

Makkonen ei suostunut vielä arvioimaan, onko toimintojen yhdistämisellä henkilöstövaikutuksia. Hänen mukaansa sitä ei päästä edes arvioimaan ennen kuin viranomaisluvat on saatu.

-Kehittyvä operaattori tarvitsee osaavaa henkilökuntaa, hän rauhoitti tilannetta tänään.

Jos henkilöstövähennyksiin on tarvetta, Makkosen mukaan yhtiöiden "henkilökunnat ovat samalla viivalla". Makkosen mukaan kaikella todennäköisyydellä Telian myymälöiden nimeksi tulee DNA+, mutta muut ratkaisut tehdään sen jälkeen, kun kilpailuviranomaisten luvat on saatu.

Asiakkaita ei voi ostaa

Makkonen tähdensi, että kauppa koskee liiketoimintoja eikä asiakkaita. Toiveena on kuitenkin on, etteivät asiakkaat karkaa muualle. Jos se toteutuu, DNA:n asiakasmäärä nousee yli 700 000:een. Makkonenkin myönsi, että vastaavissa tilanteissa kilpailun yleensä kiihtyy, mutta DNA:lla ei ole mitään sitä vastaan.

Makkonen sanoi ratkaisun vahvistavan DNA:ta, sillä osapuolet ovat vahvoja eri aloilla. Telia on kunnostautunut pääkaupunkiseudulla, kun taas DNA:lla on muualla maassa jopa yli 20 prosentin markkinaosuuksia. Pääkaupunkiseudulla päästään yhdessä 14-15 prosenttiin. Matkaa suuriin kilpailijoihin riittää, sillä markkajohtaja Soneralla on koko maassa melkein 55 prosenttia ja Radiolinjallakin melkein 30.

Telian matkapuhelinasiakkaat ovat suosineet ennakkoon maksettavia prepaid-liittymiä. Niiden osuus on ollut melkein puolet.

Telia Mobilen Suomen toimintojen liikevaihto oli viime vuonna 116 miljoonaa euroa. DNA:n matkapuhelintoiminnosta liikevaihtoa kertyi 130 miljoonaa euroa. Mukana on verkkotoimintaa harjoittava Suomen 2G. DNA:n toiminta on vielä ollut tappiollista, mutta käännettä on lupailtu ensi vuodeksi.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 12.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.