Mainos

Telian ja Telenorin fuusio kaatui

Ruotsin ja Norjan valtiollisten teleyhtiöiden Telian ja Telenorin fuusio on kariutunut. Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik vahvisti illalla Oslossa, että Norjan ja Ruotsin hallitukset ovat yksimielisiä fuusion kaatumisesta.

Bondevik ja Ruotsin pääministeri Göran Persson totesivat yhteisessä lausunnossaan, että päätös fuusiohankkeen keskeyttämisestä oli tehty tarkasti harkiten sen jälkeen kun osoittautui, etteivät yhteiset ponnistelut kyenneet ratkaisemaan syntynyttä tilannetta. Pääministerien mukaan fuusioyhteistyö on nyt tarkoitus purkaa mahdollisimman nopeasti. He painottivat, ettei omistajatahoilla eikä yrityksillä ole mitään vaateita sopimuksen kariutumisen jälkeen.

Rosengren pahoitteli hankkeen kaatumista

Ruotsin talousministeri Björn Rosengren kertoi illalla Tukholmassa hankkeen epäonnistumisesta. -Valitettavasti fuusio kariutui. Päätös teleyhtiöiden yhdistämisestä oli sekä teollisesti että poliittisesti oikea päätös, siitä olivat maiden hallitukset ja ammattijärjestöt yhtä mieltä, Rosengren sanoi. -Epäonnistuimme, koska tulkitsimme sopimusta eri tavoilla.

Norjan hallitus on kirjannut esitykseensä kohtia, joita ei ole itse fuusiosopimuksessa, ja tästä syystä olemme joutuneet tilanteeseen, josta emme pääsen omin voimin eteenpäin. Rosengren torjui Norjan hallituksen ehdotuksen ottaa fuusiosopimus uudelleen tarkasteltavaksi. -Niinpä molemmat hallitukset ovat nyt yhtä mieltä siitä, että fuusio puretaan, hän sanoi.

Viime hetken yritykset eivät tuottaneet tulosta

Telia

Viime hetken yritykset yhtiöiden välisen kiistan ratkaisemiseksi eivät tuottaneet tulosta. Telia ja Telenor yhdistyivät lokakuussa Pohjoismaiden suurimmaksi teleyhtiöksi, mutta hanke on koko ajan edennyt takkuisesti. Viime vaiheen kiista koski päätöstä sijoittaa yhtiön matkapuhelinyksikkö Ruotsiin. Norjalaisten mukaan kyse oli lähinnä siitä, millä tavoin kiistanalainen sijoituspäätös tehtiin. Ratkaisu syntyi Telia-Telenorin hallituksen ruotsalaispuheenjohtajan Jan-Åke Karkin ratkaisevan äänen turvin, vaikka kaikki hallituksen norjalaisjäsenet äänestivät sitä vastaan.

Takkuilua hankkeen alusta lähtien

Telian ja Telenorin yhdistymisestä sovittiin alustavasti jo alkuvuodesta, mutta hanke eteni takkuisesti. EU-komission hyväksyntä sille saatiin lokakuussa sen jälkeen, kun yhtiöt suostuivat luopumaan useista päällekkäisistä toiminnoista, mm. kaapelitelevisioverkoista.

Telenor

Hanketta ovat hankaloittaneet pinnan alla kytevät ja välillä pintaankin roihahtaneet kansallisuuskiistat sekä mm. kiista Telenorin pääjohtajan Tormod Hermansenin ja Telian toimitusjohtajan Jan-Åke Karkin keskinäisestä vallanjaosta uuden yhtiön johdossa. Lokakuussa yhdistymissopimuksen allekirjoitus viivästyi vielä viime hetkillä, kun norjalaiset ilmoittivat vain pari tuntia ennen allekirjoittamistilaisuutta, että eivät saavukaan paikalle. Yön yli kestäneissä viime hetken neuvotteluissa norjalaiset saatiin kuitenkin lopulta allekirjoittamaan sopimus.

Telian ja Telenorin yhdistyessä syntyi pohjoismaiden suurin telejätti, jonka liikevaihto nousee noin 55 miljardiin markkaan. Uusi yhtiö oli määrä osin yksityistää ensi kevään aikana.

Risto Repo raportoi fuusion kaatumisesta Kymmenen Uutisissa (kesto 1:31)
(STT-TT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.