Telia teki tarjouksen Soneran omistajille

Telia on tänään julkistanut vaihtotarjouksen Soneran osakkeista. Telia tarjoaa puolitoista Telia-osaketta yhtä Soneran osaketta vastaan.

Telia ja Sonera

Ruotsalaisen teleoperaattorin Telian ja Soneran yhdistymissuunnitelmat ovat tänään harppanneet ison askeleen eteenpäin, kun Telia julkisti Soneran osakkeenomistajille suunnatun vaihtotarjouksen ehdot sisältävän tarjousasiakirjan.

Vaihtotarjousaika alkaa ensi maanantaina ja päättyy 8. päivänä marraskuuta. Tarjouksen mukaan Telia tarjoaa 1,5144 Telian osaketta yhtä Soneran osaketta vastaan.

Vaihtotarjouksen toteutuminen edellyttää muun muassa, että osakkeenomistajat, jotka edustavat yhteensä yli 90 prosenttia osakkeista ja äänistä, hyväksyvät tarjouksen.

Yhdistymisen ja vaihtotarjouksen toteuttamisen välttämättömänä edellytyksenä on myös, että Telian nykyiset osakkeenomistajat valtuuttavat hallituksen laskemaan liikkeeseen uusia Telian osakkeita ja optio-oikeuksia. Tämän johdosta Telia tulee kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, joka kokoontuu 4. päivänä marraskuuta.

Liikenneministeri Kimmo Sasi toivoo, että fuusio toteutuu marraskuun alussa.
- Olen erittäin tyytyväinen, että nyt on päästy tähän vaiheeseen, jossa Telia tekee tarjouksen. Se on kestänyt jonkin aikaa ja siinä on monen viranomaisen kanssa jouduttu asioimaan, mutta nyt asiat ovat selviä, sanoo Sasi.

Telia-Sonera keskittyy kotimarkkinoille

Telia ja Sonera selostavat tarjousasiakirjassa myös muun muassa yhdistetyn yrityksen strategiaa ja johtamistapaa. Uuden yhtiön nimeksi on tulossa TeliaSonera. Ruotsissa ja Tanskassa yhtiö jatkaa kuitenkin nimellä Telia ja Suomessa nimellä Sonera. Norjassa yhtiön tuotenimi tulee olemaan NetCom. Yhtiön pääkonttori sijoitetaan Tukholmaan.

TeliaSonera tulee ensisijaisesti noudattamaan Tukholman pörssin sääntöjä myös Suomessa. Soneran arvion mukaan kaupankäynti TeliaSoneran osakkeilla ja tietyillä optioilla Helsingin pörssissä alkaa 2. joulukuuta.

TeliaSonera tulee olemaan Pohjoismaiden ja Baltian alueen johtava televiestintäkonserni. Asiakkaiden lukumäärän mukaan laskettuna TeliaSonerasta tulee suurin matkaviestintäoperaattori Ruotsissa ja Suomessa, toiseksi suurin Norjassa ja neljänneksi suurin Tanskassa. Konserni on lisäksi Baltian alueen suurin operaattori omistaen enemmistöosuuden kiinteistä verkoista ja matkaviestintäverkoista Liettuassa ja matkaviestintäverkossa Latviassa.

Myös jatkossa TeliaSonera keskittyy ensisijaisesti kehittämään liiketoimintaansa kotimarkkinoilla, jotka muodostuvat Pohjoismaista ja Baltian maista. Pitkällä aikavälillä yhtiö pyrkii laajentamaan toimintojaan myös Venäjälle, ja myös Venäjästä on tarkoitus tulla osa yhtiön laajennettua kotimarkkina-aluetta.

Konserni ennakoi tuloksensa kasvavan jatkossa kannattavan kasvun, yhdistymiseen liittyvien kustannussynergioiden sekä ydinliiketoimintaan kuulumattomien omistusten myynnin ansiosta.

Hallitukseen yhdeksän jäsentä

Tapio Hintikka

Yhdistyneen Sonera-Telian hallitus koostuu yhdeksästä jäsenestä. Soneran hallituksen puheenjohtajaa Tapio Hintikkaa on ehdotettu yhdistyneen yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi ja Telian hallituksen puheenjohtajaa Lars-Eric Peterssonia on ehdotettu varapuheenjohtajaksi.

Lisäksi ensivaiheessa jäseninä ovat kolme edustajaa Telian nykyisestä hallituksesta sekä kolme edustajaa Soneran nykyisestä hallituksesta sekä yksi uusi, riippumaton jäsen.

TeliaSoneran ensimmäisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa vuonna 2003 yksi molempien yhtiöiden nykyisten hallitusten jäsenistä jättää paikkansa uudelle, riippumattomalle jäsenelle. Lisäksi hallitukseen tulee kuulumaan korkeintaan kolme työntekijöiden edustajaa.

Konserni uskoo kustannussäästöihin

Telia ja Sonera arvioivat, että fuusion myötä vuotuiset kustannussäästöt kasvavat 250 miljoonaan euroon vuoden 2005 loppuun mennessä. Kuukausitasolla mitattuna TeliaSoneran odotetaan saavuttavan noin 20 prosenttia tästä vuositasosta ensi vuoden loppuun mennessä ja noin puolet kustannussäästöistä vuoden 2004 loppuun mennessä.

Vuoden 2001 tilikaudella TeliaSoneran pro-forma liikevaihto oli 8,9 miljardia euroa ja kuluvan vuoden kuudelta ensimmäiseltä kuukaudelta 4,4 miljardia euroa. Pro-forma tietojen mukaan TeliaSoneralla oli kesäkuun lopussa noin 34 000 työntekijää.

Euroopan unioni hyväksyi Telian ja Soneran yhdistymisen heinäkuussa. Lopullisesti fuusion toteutumisesta päättää Telian yhtiökokous.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 10.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat