Television kohtuullinen katsominen on lapsille hyväksi

Kohtuullinen televisionkatselu saattaa auttaa lapsia heidän kehityksessään, kertoo tuore Tampereen yliopistossa julkaistu väitöstutkimus. Televisiota katsova lapsi muokkaa ohjelmien avulla käsitystä itsestään ja pohtii oman elämänsä kannalta ajankohtaisia iloja ja suruja.

–He voivat television avulla muokata ja uudelleen jäsentää käsitystä itsestään, kavereistaan, vanhemmista ja koko ympäröivästä maailmasta, kertoo tutkimuksen tekijä, kasvatustieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisteri Satu Valkonen.

Lapset samaistuvat televisio-ohjelmien roolihahmoihin – niin hyviin kuin pahoihinkin – leikitelläkseen rooleilla, ja selvittääkseen, miten ympärillä oleva maailma suhtautuu heidän kokeiluihinsa.

–Lapsi löytää televisio-ohjelmista henkilöitä tai hahmoja, jotka toimivat niin kuin lapsi haluaisi itsekin toimia, tai niin kuin lapsi ei halua toimia. Nämä hahmot antavat lapselle mahdollisuuden peilata, millainen minä olen nyt ja millaiseksi haluan tulla. Sama toimii myös käänteisesti, lapset koettavat, millaisia he eivät halua olla.

Lapsi nauttii valta-asemasta

Valkonen huomasi 5–6-vuotiaille tehdyssä tutkimuksessaan, että lapset nauttivat pääasiassa ohjelmista, joissa esiintyy lapsia. Toisaalta lapset katsoivat mielellään ohjelmia, joissa aikuiset olivat naurunalaisina, ja lapsi pääsi ikään kuin valta-asemaan ruudussa olevaan nolattavaan aikuiseen nähden.

–Kun lapsi tietää paremmin, mitä ruudussa olevalle aikuiselle käy, tai miten hänen pitäisi toimia, lapsi saa pönkitystä itsetunnolleen, Valkonen selittää.

5–6-vuotias lapsi on toisaalta hyvin riippuvainen vanhemmistaan, mutta samalla sen ikäisen lapsen pyrkimys itsenäisyyteen on suurta. Siinä iässä lapsi jo ymmärtää omat rajoitteensa maailmassa. Television tarinoiden kautta lapsi pääsee eläytymään valta-asemaan, sillä muutoin lapsen vaikutusmahdollisuudet omaan ja aikuisten elämään ovat pienet.

Lue myös:

    Uusimmat