Televisiohaastattelu: Suomi velkaa Jolon lunnasrahoja Libyaan

Suomi olisi libyalaisen suurlähettilään Rajib Azzarouqin mukaan luvannut hoitaa oman osuutensa parin vuoden takaisen Jolon panttivankikriisin kuluista. Suomen ulkoministeriö kiistää, että tällaista sopimusta olisi ollut. Suurlähettiläs Azzaroug toimi pääneuvottelijana Jolon kaappauksessa, joka lopulta päättyi panttivankien vapauttamiseen.

Ylen tv-uutiset haastatteli suurlähettilästä Libyassa. Suomen ulkoministeriön mukaan kyseessä on väärinkäsitys. Suurlähettiläs Azzaroug vieraili Suomessa asian merkeissä jo viime syksynä, jolloin Suomi kiitti Libyaa ja suurlähettilästä heidän tuloksellisesta toiminnastaan panttivankien vapauttamiseksi. Tässä yhteydessä Suomella ei ole ollut mitään muita panttivankikriisin ratkaisemiseen liittyviä neuvotteluja eikä sopimuksia Libyan, Gaddafi-säätiön tai suurlähettiläs Azzarougin kanssa. Tämä todettiin myös suurlähettiläälle hänen Suomen-vierailunsa yhteydessä, totesi Suomen ulkoministeriö illalla kirjallisella tiedotteella.

Suomi toimi koko Jolon panttivankikriisin ajan tiiviissä yhteistyössä Saksan ja Ranskan kanssa, joiden kansalaisia oli suomalaisten Seppo Fräntin ja Risto Vahasen (kuvassa) kanssa panttivankeina Jolossa. Ulkoministeriön mukaan tähän eri viranomaisten hoitamaan yhteistyöhön liittyy edelleen turvallisuussyistä salassa pidettävää aineistoa.

Suurlähettiläs Azzaroug sanoi illalla televisiouutisissa esitetyssä haastattelussa, että Suomi ei ole maksanut Libyalle sitä apua, mitä se on luvannut. Velan määräksi hän arvioi kysyttäessä 1-2 miljoonaa dollaria.

Suurlähettiläs Azzaroug antoi myös ymmärtää, että ulkoministeri Erkki Tuomioja olisi ollut tietoinen ja suostunut lunnasrahoihin. Toimittaja kysyi, oliko Tuomioja näyttänyt vihreää valoa lunnasrahojen maksamiseen, mutta ei suoraan Abu Sayyafille, vaan libyalaisen säätiön kautta. Suurlähettiläs vastasi "Yes".
Abu Sayyafin asemiesten ryhmä piti keväällä ja kesällä vuonna 2000 Filippiineillä Jolon saarella panttivankeina kaikkiaan neljä ja puoli kuukautta turistiryhmää. Heidät vapautettiin vasta syyskuussa Libyan ryhdyttyä välittämään asiassa. Suurlähettiläs Azzaroug kertoi Ranskan ja Saksan hoitaneen lunnasrahojen suhteen jo osuutensa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat