Mainos

Televisioaseman kaatanut hyökkäys alkoi jo tammikuussa

Hakkerit pääsivät ranskalaisen televisiokanavan, TV5 Monden järjestelmään inhimillisen virheen vuoksi. Kanava joutui viime viikolla pro-islamistihakkereiden laajamittaisen hyökkäyksen kohteeksi.

Kansainvälisen TV5 Monden kaikki 11 televisiokanavaa pimenivät sekä nettisivut joutuivat hakkerien käsiin.

Ranskalaismedian mukaan hyökkäys sai alkunsa jo tammikuun lopussa. Silloin joukko kanavan toimittajia sai huijaussähköpostia tai tietojenkalasteluviestejä, joiden avulla hakkerit pyrkivät onkimaan heille tärkeitä tietoja.

Urkinta onnistui: kolme viestin saanutta vastasi postiin, minkä seurauksena hakkerit pääsivät sisälle järjestelmään. Le Figaro-lehden mukaan hakkerit käyttivät hyökkäyksessä ”troijalaiseksi” kutsuttua haittaohjelmaa.

Hyökkäyksessä useita vaiheita

Kolme viikkoa ennen varsinaista, televisiokanavan ruudut pimentänyttä iskua käynnistettiin hyökkäyksen toinen osa. Silloin usealle TV5 Monden tietokoneelle asennettiin virus.

Varsinainen isku kanavan servereille alkoi huhtikuun 9. päivänä. Cyber Caliphate-nimellä kulkeva ryhmittymä kaappasi silloin kanavan televisiokanavat, nettisivut  sekä Twitter- ja Facebook-tilit.

Le Figaron lähteen mukaan hyökkäys oli samalla kertaa sekä yksinkertainen että monimutkainen. Hyökkääjät pääsivät sisälle järjestelmään helposti, inhimillisen virheen vuoksi, mutta itse isku sen sijaan oli viimeistelty ja monimutkainen.

Hakkereiden taustoista ei tietoa

Cyber Calipathe- ryhmä on tehnyt hyökkäyksiä aiemminkin. Helmikuussa sen kaappauksen kohteeksi joutui mm. Yhdysvaltain lähi-idän ja Keski-Aasian alueen komentokeskuksen Twitter-tili. Myös Newsweek-lehden Twitter-tili on joutunut ryhmän hyökkäyksen kohteeksi.

Keitä Cyper Calipathe-ryhmän takana sitten on, sitä ei tiedetä. Libération-lehden haastatteleman tietoverkkoasiantuntijan mukaan varmoja ei voida olla edes siitä, että kaikkien iskujen takana olisivat aina samat ihmiset.

- Cyber Calipathe on merkki, se ei ole mikään määritelty ihmisryhmittymä, hän sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.