Mainos

Televiestinnän tietosuojaan parannuksia

Telepalvelujen käyttäjien yksityisyyden suojaa ja teletoiminnan tietoturvaa halutaan parantaa. Tänään annetulla lakiesityksellä Suomen lainsäädäntö saatetaan vastaamaan EU:n säädöksiä.

Lailla vahvistettaisiin käyttäjän oikeus suojata televiestinsä. Käytännössä kyse olisi mm. sähköpostiviestien suojaamisesta teknisin apuvälinein. Oman puhelinnumeron näkyminen vastaanottajan laitteessa olisi voitava estää. Viestin vastaanottajalla taas olisi oltava oikeus kieltäytyä vastaanottamasta viestiä, jossa ei näy lähettäjän numeroa.

Teleyritysten oikeutta käsitellä televiestinnässä syntyneitä tunnistamistietoja rajoitettaisiin ja täsmennettäisiin. Esimerkiksi erilaisten profiilien laatiminen käyttäjistä vaatisi käyttäjän suostumuksen. Teleyrityksille tulisi myös velvollisuus huolehtia toimintansa tietoturvasta sekä tiedottaa riskeistä ja tunnistepalveluista.

Perinteisten puhelinpalvelujen lisäksi uudet määräykset koskisivat mm. viestintää internetin välityksellä. Esityksessä korostetaan sähköpostin luottamuksellisuutta. Sähköposti- ja internet-palveluja tarjoavien yritysten henkilöstöllä olisi samantapainen vaitiolovelvollisuus viestinnän sisällöstä kuin puhelinpalvelua tarjoavien yritysten henkilöstöllä jo on.

Puhelinten mainosviestit voidaan vastedes kieltää

Televiestinnän käytölle suoramarkkinoinnissa asetetaan rajat. Automaattisen järjestelmien avulla markkinointi olisi mahdollista vain kuluttajan suostumuksella. Näin voitaisiin estää sähköpostien massapostitukset ja puhelimiin tulevat tekstiviestien joukkolähetykset.

Puhelutietojen erittely muuttuisi niin, että yleensä peitettäisiin soitettujen puhelujen puhelinnumeroiden kolme viimeistä numeroa, kun nykyisin peitetään neljä viimeistä numeroa. Palvelunumerot näytettäisiin kaikki. Kuluttaja saisi telelaskunsa kuitenkin täydellisesti eriteltynä, jos hän pyytäisi sitä kirjallisesti. Näillä muutoksilla halutaan vähentää epäselvyyksiä laskutuksessa.

Teleyritysten pitäisi esityksen mukaan vastedes alkaa luovuttaa tasapuolisin ehdoin luetteloissa julkaistuja tietoja toisessa luettelossa julkaisemista varten. Tämä lisäisi luettelokilpailua. Teleyritysten velvollisuus huolehtia tilaajaluetteloista ja valtakunnallisista luettelopalveluista kirjataan lakiin.

Yksityisille ihmisille on tulossa oikeus vaatia tilaajaluetteloissa olevien henkilötietojen poistamista tai muuttamista maksutta. Esityksessä muistutetaan, että Suomessa on vanhastaan televiestinnän tietosuojasta ja tietoturvasta huolehdittu hyvin. Esitetyt muutokset parantaisivat tilannetta entisestään. Uusi lainsäädäntö on tarkoitus saattaa voimaan vuoden loppuun mennessä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.