Mainos

Teleurkinnan taustalla yhteydet epäilyttäviin tahoihin

Entisen pääministerin Paavo Lipposen ja tämän autonkuljettajan puhelintietojen urkinnan taustalla olivat yhteydet talousrikoksesta epäiltyyn tahoon. Teleurkinnasta epäillään viittä henkilöä, joista kaksi on keskusrikospoliisin tutkijoita.

Paavo Lipponen

Entisen pääministeri Paavo Lipposen teleurkintajutussa epäillään viittä henkilöä, joista kaksi on keskusrikospoliisin talousrikostutkijoita. Poliisitutkimusten mukaan Lipposen ja hänen autonkuljettajansa soittotietoja vuosina 1997 ja 1998 urkittiin laittomin keinoin.
Poliisi halusi selvittää pääministerin käytössä olleen puhelimen yhteydet talousrikoksesta epäiltyyn henkilöön tai henkilöihin. Eri poliisitahot kuvailivat temppua MTV:n uutisille tänään täysin typeräksi, idioottimaiseksi ja totaalisen käsittämättömäksi.

MTV:n uutisten mukaan poliisilla olisi ollut mahdollisuus saada soittotiedot aivan laillisesti käräjäoikeuden kautta, mutta virallista menettelyä ei haluttu käyttää siinä pelossa, että tieto poliisin kiinnostuksesta pääministerin puhelimeen tulisi julkisuuteen. Kahden poliisin, kahden soneralaisen ja valtioneuvoston turvallisuuspäällikön epäillään nyt hankkineen laittomasti Sonerasta pääministerin ja tämän autonkuljettajan puhelimien soittotiedot lähes vuoden kestäneeltä ajalta. Epäilty rikosnimike on törkeä viestintäsalaisuuden loukkaus ja yllytys siihen.

Keskusrikospoliisin tutkijoita epäillään nyt siis samasta rikoksesta kuin Soneran muutamaa työntekijää.

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen ja hänen autonkuljettajansa eivät ole halunneet kommentoida asiaa. Molemmat ovat teleurkintajutussa asianomistajina eli heitä ei epäillä rikoksista.

Sisäministeri huolissaan

Sisäministeri Kari Rajamäen mukaan on äärimmäisen vakavaa, jos poliisit ovat tietoisesti rikkoneet eduskunnan säätämää menettelytapaa teletunnistetietojen käytössä.

Rajamäen mukaan poliisi tarvitsee tehokkaita tutkintakeinoja, mutta kansalaisten pitää voida luottaa, että niitä käytetään asiallisesti, muuten poliisin luotettavuus kärsii . Sisäministeri haluaa heti varmistaa, että telepakkokeinojen valvonta on sisäministeriössä ajan tasalla ja riittävää. Mahdolliset puutteet on ministerin mukaan heti korjattava.
(MTV3)

(Kymmenen uutiset 29.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.