Mainos

Telelakko voi hiljentää kännyköitä

Tietoliikenne toimii lakon aikana niin pitkään kuin laitteet pysyvät kunnossa. Lakko seisauttaisi kuitenkin mm. TeliaSoneran ja Elisan puhelin- ja laajakaistaliittymien asiakaspalvelun, verkkojen ylläpidon, korjaukset ja laskutuksen.

Puhelinliikenne ja internetin käyttö voivat takkuilla ensi torstaista lähtien. Mikäli sopua toimihenkilöiden ja työnantajajärjestön välillä ei löydy, lakko saattaa pysäyttää TeliaSoneran ja Elisan sekä myöhemmin parinkymmenen muun yrityksen palvelut.

Lakon ensimmäiseen vaiheeseen osallistuisi STTK:laisen Toimihenkilöunionin (TU) mukaan lähes 8000 teleoperaattoreiden toimihenkilöä. Heistä 5500 toimii Sonerassa ja 2400 Elisassa.

Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI on arvioinut kokonaismääräksi 6000.

Perjantaina tietoliikennepalvelujen toiminta voi heiketä edelleen akavalaisten toimihenkilöiden lakon vuoksi. Ylempien toimihenkilöiden YTN uhkaa aloittaa tuolloin puoliltapäivin työnseisauksen.

Varsinainen lakko alkaisi maanantaina ja koskee noin 4000 akavalaista. Työtaistelun piirissä on koko ala, yrityksistä suurimmat ovat Elisa ja TeliaSonera.

Seuraavina DNA ja Fonecta

Viikkoa myöhemmin TU:n työtaistelu laajenisi DNA:han, Fonectaan, Kymen Puhelimeen ja Mikkelin Puhelimeen.

Laajennus toisi liiton mukaan noin 1500 uutta lakkolaista, heistä noin 600 Fonectassa ja 700 DNA:ssa.

Fonectassa lakko vaikuttaisi 020202 ja 118 -numeropalvelujen toimintaan.

DNA:n matkapuhelinten ohella kiinteiden verkkojen toiminta häiriintyisi mm. Kuopion, Lahden, Lohjan, Oulun, Rauman ja Porin seuduilla.

Palvelut pysähtyisivät lähes täysin

Työministeriö siirsi jo lakon alkamista kahdella viikolla sen yhteiskunnalle aiheuttamien haittojen vuoksi. Uutta jatkoaikaa ei voida määrätä.

TU:ssa arvioidaan, että työtaistelun vaikutukset voivat olla tuntuvia, koska nykyään yritykset ja julkiset palvelut ovat tietoliikenteestä hyvin riippuvaisia. Teollisuuden, kaupan ja liikenteen ohella häiriöt voisivat ulottua vaikkapa sairaaloiden toimintaan tai estää eläkkeiden maksun.

Liiton mukaan lakko seisauttaisi ensi vaiheessa mm. TeliaSoneran ja Elisan yksityisten ja yritysten puhelin- ja laajakaistaliittymien asiakaspalvelun, verkkojen ylläpidon, korjaukset ja laskutuksen. Myös myymälät eli Elisa Shopit ja Sonera Pisteet suljettaisiin.

Viat korjautuisivat hitaasti

TIKLI:n toimitusjohtajan Harri Hietalan mukaan vaikutukset kohdistuvat lähinnä erilaisiin asiakaspalveluihin, josta TU:n jäsenistö pääosin vastaa.

- Tietoliikenne toimii niin pitkään kuin laitteet pysyvät kunnossa. Ongelmia voi tulla, jos laitteisiin tulee vikoja. Silloin niiden kuntoon laittaminen saattaa hidastua.

YTN:n jäsenet ovat pääosin esimiestehtävissä, joten heidän poissaolonsa ei suoraan vaikuta asiakkaisiin.

Hietala muistuttaa, että tällaisen lakon vaikutuksia on vaikea arvioida, koska vastaavaa ei ole ennen ollut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.