Mainos

Tele aloitti puheluiden kaupallisen välityksen internetissä

Tele ryhtyy kokeilemaan maailmanlaajuisen tietokoneverkon internetin käyttöä puheluiden välittämiseen. Äänipuhelut verkon kautta ovat tähän saakka olleet tietokoneharrastajien kokeiluja. Nyt puhelut otetaan myös kaupalliseen käyttöön.

Puheluja varten tarvitaan yhteys internetiin, ääniominaisuuksilla varustettu tietokone ja siihen erityisohjelmia. Telen yhteistyökumppanina on israelilais-amerikkalainen VocalTec-yhtiö, joka on kehittänyt tarvittavat ohjelmat.

Tietokoneverkon käyttö puhelinlinjan korvikkeena on kuluttajalle edullista etenkin ulkomaanpuheluissa. Pääasiassa julkisin varoin rahoitetussa internetissä ei ole samanlaisia käyttömaksuja kuin puhelinverkossa. Tietopalveluiden tuottajille äänipuhelut antavat uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi neuvontapalvelut voidaan järjestää entistä paremmin, kun neuvojan ja asiakkaan välillä on puhelinyhteys.

Telen internet-puhelupalvelu on vasta sisäänajovaiheessa. Järjestelmä on teknisesti vielä kömpelö. Käyttö on vuorosuuntaista samalla tavalla kuin vanhanaikaisilla radiopuhelimilla. Ulkomaanpuheluissa verkon ruuhkat hidastavat puheen etenemistä. Puhe ei kuulu vastaanottajalle heti, vaan vasta jopa sekunnin viiveen jälkeen.

Puhelinpalveluiden tulo internetiin osoittaa verkon olevan integroitumassa yhdeksi viestintävälineeksi, jossa digitaalisessa numeromuodossa liikkuu kuvaa, ääntä, tekstiä ja muuta informaatiota. Laitteiden ja verkon parantuessa myös kuvapuhelut ovat mahdollisia internetin kautta. Kuvapuhelut vaativat kuitenkin nykyistä internetiä huomattavasti tehokkaamman verkon. Todennäköisesti käyttäjät joutuvat tulevaisuudessa maksamaan tehosta lisähintaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.