Mainos

Telakoille varattu 265 tukimiljoonaa

Suomalaistelakoilta ensi vuoden aikana tilattavien ja avustusta saavien rakennus- ja korjauskohteiden yhteenlaskettu sopimusarvo saa olla enintään viisi miljardia markkaa. Kauppa- ja teollisuusministeriö päätti tiistaina hallituksen raha-asianvaliokunnan puoltamana telakkateollisuuden turvaamiseen myönnettävästä valtion avustuksesta.

Ensi vuoden talousarviossa on varattu 265 miljoonan markan määräraha telakkatukiin. Ministeriön päätöksessä määrätään siitä, miten määrärahaa saa käyttää ministeriön vahvistamien perusteiden mukaisesti avustusten maksamiseen. Tämä koskee uusien alusten rakentamisia ja alusten peruskorjauksia.

Määrärahasta käytetään 140 miljoonaa markkaa päättyneenä vuonna telakoilta tilattujen laivojen rakentamistukeen ja 125 miljoonaa ensi vuonna myönnettävien avustusten maksatukseen Ensi vuonna ministeriö voi sitoutua maksamaan vuosina 1998-2000 yhteensä 312 miljoonaa markkaa ensi vuoden aikana tilattujen alusten rakentamiseen ja peruskorjauksiin. Näiden tilausten arvo voi siis olla enintään viisi miljardia markkaa.

Avustuksen myöntämisessä otetaan huomioon telakkayrityksen edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan, telakkapaikkakunnan työllisyystilanne, uuden tekniikan hyväksikäyttö, hankkeen vaikutus Suomen ulkomaankaupan kuljetusten edistämiseen ja kilpailijamaiden myöntämän tuen vaikutus suomalaisen teollisuuden kilpailukykyyn.

Koko tukijärjestelmä koskee alustilauksia, joista on tehty tarjous vuoden 1996 helmikuun alun jälkeen. Alus on luovutettava vuoden 2000 loppuun mennessä. Suurten alusten avustus voi olla enintään yhdeksän ja pienten alusten enintään 4,5 prosenttia sopimuksen arvosta. Yhtenä tuen edellytyksenä on myös, että tarjouskilpailussa on mukana myös vähintään yksi EU:n ulkopuolisten maiden telakka.

Suomi on jo pitkään ollut halukas luopumaan telakkatuista. EU:n laivanrakennusdirektiivi on kuitenkin voimassa ensi vuoden loppuun. Jos OECD:ssä hyväksytty telakkatuet kieltävä kansainvälisen sopimus tulee voimaan tätä aiemmin, lakkaa sekä direktiivin soveltaminen että kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen noudattaminen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.