Mainos

Telakoiden toiminta muuttui Wärtsilä Marinen konkurssin jälkeen

Wärtsilä Marine -telakan konkurssi muutti tuoreen tutkimuksen mukaan merkittävästi telakan ja alihankkijoiden suhteita. Nyt alihankkijat vastaavat laivanrakennuksessa jopa satojen miljoonien markkojen suuruisista toimituksista.

Kauppatieteiden lisensiaatti Pasi Malinen sanoo tänään Turun kauppakorkeakoulussa tarkastettavassa väitöskirjassaan, että Wärtsilä Marinen vuonna 1989 tapahtunut konkurssi merkitsi erään aikakauden loppua Suomessa. -Konkurssi osoitti, että suuryrityksetkin ovat haavoittuvia. Tutkijan mukaan suuri muutos aikaisempaan on ollut telakan siirtyminen kokonaistoimituksiin. -Ns. turn key -toimituksia tehdään jokaisessa rakennusprojektissa yhä enemmän. Turn key -toimittajat vastaavat laivanrakennuksessa täten suurista, kymmenien, jopa satojen miljoonien markkojen alueista, esim. matkustajalaivojen hyteistä. -Telakan ongelmana on kuitenkin se, että sellaisia yrityksiä, jotka pystyvät tekemään suuria kokonaistoimituksia on vain rajallinen määrä. Siksi telakka pyrkii tarkoituksellisesti etsimään uusia kansainvälisiä toimittajia jokaiseen rakennusprojektiin.

Malinen sanoo, että uusia alihankkijoita etsitään myös säästösyistä. -Ensiksi, telakka haluaa pitää alihankkijoiden hintatasoa kurissa etsimällä lisää alihankkijoita. Toiseksi, tällä menettelytavalla telakka luo markkinoille tilanteen, jossa yhdelläkään telakan alihankkijalle ei synny varmoja kauppoja. Telakka sekoittaa pakkaa.

Väittelijä on tehnyt myös havainnon, jonka mukaan telakan tiukka hintapolitiikka saattaakin lopulta kääntyä telakkaa vastaan. -Paremman taloudellisen tilanteen tullessa - esim. rakennusteollisuuden taantuman päättyessä - telakan alihankkijat siirtyvät pois telakalta tai vaihtoehtoisesti nostavat huomattavasti toimitustensa hintoja. Tämä merkitsee sitä, että tiettyyn hintaan lasketut laivakaupat saattavat muuttua kannattamattomiksi. Väittelijä sanoo kuitenkin, että niin alihankkijat kuin väki tellakan sisällä kokevat tapahtuneet muutokset yleensä myönteiseksi kehitykseksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.