Mainos

Telakkajätti STX joutuu tekemään ostotarjouksen koko Aker Yardsista

Eteläkorealainen telakkayhtiö STX joutuu tekemään ostotarjouksen koko Aker Yardsista, sillä korealaisfirman omistus Aker Yardsista nousi tänään hieman yli 40 prosenttiin. Norjan laki velvoittaa STX:n tekemään ostotarjouksen koko norjalaisyhtiöstä, jos sen omistus ylittää kahden viidesosan rajan.

STX:n omistusosuus nousi 40,4 prosenttiin, kun korealaisyhtiö osti aamulla 1,3 miljoonaa Aker Yardsin osaketta 63 Norjan kruunun eli 7,86 euron kappalehintaan.

STX:n mukaan sen tarkoituksena on säilyttää Aker Yardsin rakenne nykyisellään ja vahvistaa yksiköiden kilpailukykyä niiden nykyisillä toimipaikoilla. Aker Yardsilla on 18 telakkaa eri puolilla maailmaa, mukaan lukien telakat Helsingissä, Turussa ja Raumalla. Työntekijöitä Suomen telakoilla on noin 3800.

STX aikoo esittää ostotarjouksen Aker Yardsista niin pian kuin mahdollista. Ostotarjous on STX:n mukaan merkittävä askel yhtiön strategiassa, sillä sen tavoitteena on nousta maailman suurimmaksi telakkayhtiöksi.

Osakekurssi singahti nousuun

Aker Yardsin hallitus toivoi omassa tiedotteessaan, että STX:n tuleva tarjous vastaa yhtiön todellista arvoa. Hallitus kertoo tutustuvansa ensi tilassa ostotarjoukseen ja esittävänsä tämän jälkeen toimintasuosituksen osakkeenomistajille.

Uutinen STX:n tulevasta ostotarjouksesta sinkautti Aker Yardsin osakekurssin lähes 17 prosentin nousuun Oslon pörssissä. Osake maksoi noususpurtin jälkeen 66 Norjan kruunua eli 8,24 euroa.

STX:n laivanrakennusyksikön osakekurssi puolestaan puolestaan laski reilun prosentin verran Soulin pörssissä.

STX osti viime lokakuussa 39,2 prosentin osuuden Aker Yardsista. Kauppa on herättänyt huolta eurooppalaisen laivanrakennuksen luisumisesta aasialaiseen omistukseen. Tämän vuoksi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ehdotti maaliskuussa, että Aker Yards yhdistettäisiin italialaiseen Fincantieriin ja luotaisiin näin eurooppalainen telakkajätti.

Sarkozyn yhdistämisehdotus ei saanut tuulta purjeisiinsa, mutta Ranskan valtio varmisti laivanrakennuksen jatkumisen maassaan ostamalla yhdeksän prosentin siivun Aker Yardsin suuresta ranskalaistelakasta. Samassa yhteydessä Ranskan valtio sopi STX:n kanssa, että telakka pidetään toiminnassa vähintään 18 vuotta.

Aker Yards kiinnostaa STX:ää, koska yhtiössä osataan arvokkaiden risteilyalusten rakentaminen. STX on tähän asti keskittynyt rakentamaan erityyppisiä rahtialuksia.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.